Njemačka policija pretresa kancelarije Audija

Folksvagen, matična kompanija Audija, u petak se izjasnio u SAD, gdje je i otkrivena prevara, da je kriv za pokušaj zaobilaženja američkih zakona o zagađenju. Ukoliko se sudija složi sa preporukom minisatrstva pravde skandal će kompaniju koštati više od 20 milijardi dolara samo u SAD
0 komentar(a)
Audi, Foto: Shutterstock.com
Audi, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.03.2017. 12:24h

Njemačke vlasti pretražuju danas kancelarije Audija u okviru istrage o varanju kompanije Folksvagen na testovima emisije izduvnih gasova, javljaju njemački mediji.

List Zidojče cajtung i televizija ARD su prenijeli da je u toku pretres u glavnom štabu njemačkog proizvođača automobila u Ingolštatu, kao i u raznim kancelarijama u pokrajinama Baden Virtemberg i Donja Saksonija.

Minhensko tužilaštvo koje je prije nekoliko nedjelja otpočelo istragu, kao ni tužilaštvo u Ingolštatu nije komentarisalo navode medija.

Folksvagen, matična kompanija Audija, u petak se izjasnio u SAD, gdje je i otkrivena prevara, da je kriv za pokušaj zaobilaženja američkih zakona o zagađenju. Ukoliko se sudija složi sa preporukom minisatrstva pravde skandal će kompaniju koštati više od 20 milijardi dolara samo u SAD.

Folksvagen je u gotovo 600.000 dizel vozila ugradio softver koji je tokom testiranja smanjivao emisiju štetnih gasova, dok bi se tokom prave vožnje ona povećavala i do 40 puta.

Bonus video: