Nokia se okreće tržištu jeftinih telefona i razvija novi operativni sistem

Dobar dio profita kompanije i ono što, prema mišljenju mnogih analitičara, može "spasiti" Nokiju je upravo segment jeftinijih telefona
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2011. 07:56h

Nokia će raditi na novoj platformi namijenjenon nižoj klasi telefona, saznaje Wall Street Journal iz izvora bliskih kompaniji.

Kodno ime platforme je Meltemi, od grčke riječi za jednu vrstu vjetra. Sistem će, kako prenose mediji, biti zasnovan na Linuxu i namijenjen uređajima nižeg cjenovnog ranga koji dolaze iz Nokije.

Za Meltemi se prvi put čulo u aprilu, kada je britanski Register došao u posjed internog dopisa kompanije Nokia, u kome se kaže da će oni koji su radili u MeeGo timu, sada se okušati na projektu nazvanom Meltemi.

Dobar dio profita kompanije i ono što, prema mišljenju mnogih analitičara, može "spasiti" Nokiju je upravo segment jeftinijih telefona, te se pretpostavlja da Nokia želi da ponudi smartfon iskustvo i na običnom telefonu kako bi privukla što više korisnika.

Agencija Rojters kontaktirala je predstavnika za medije ove kompanije koji je rekao da ne žele da komentarišu "buduće proizvode i tehnologije".

Bonus video: