Nokia više neće praviti telefone

Radživ Suri vjeruje da će se tri poslovna odjeljenja - mreže, odjeljenja i posao sa mapama - vratiti na stazu rasta i profitabilnosti
3 komentar(a)
Nokia, Foto: Shutterstock
Nokia, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.11.2014. 20:33h

Radživ Suri, izvršni direktor kompanije Nokia, danas je objelodanio budućnost finskog telekomunikacionog giganta, nakon što je poslovanje sa mobilnim uređajima ove kompanije preuzeo Microsoft.

Prvo, bez obzira na ranije glasine koje su se pojavljivale, Nokia više ne planira da kreira telefone.

"Ne planiramo da se vratimo na direktno potrošačko tržište sa svojim telefonom", kazao je Suri.

Međutim, ovdje postoji začkoljica, a to je da je veliko interesovanje za licenciranjem Nokia brenda, tako da u nekom trenutku u budućnosti Nokia naziv bi se mogao vratiti na potrošačko tržište. Ostaje samo da se vidi da li će ovaj povratak biti sa telefonima, ili možda nekim drugim uređajima ili uslugama. Ipak, nade da će Nokia u bliskoj budućnosti početi da radi na Android uređajima, sada su pokopane. Kada su drugi aspekti kompanije u pitanju, CEO je pomenuo da sa svojim HERE brendom softvera za navigaciju, Nokia ne planira da se direktno takmiči sa Google Maps servisom. Umjesto toga, Nokia će se oslanjati na eksterne licence, kao što su Amazon, Microsoft ili Yahoo, odnosno u poslovnim partnerstvima sa ovim kompanijama.

Radživ Suri vjeruje da će se tri poslovna odjeljenja - mreže, odjeljenja i posao sa mapama - vratiti na stazu rasta i profitabilnosti veoma brzo. Ipak, kraj linije Nokia telefona je ono što ljubitelje i korisnike ovog brenda trenutno pogađa više od svega.

Bonus video: