Nova tehnologija: Pirinač u gume

Silika je izuzetno cijenjena u proizvodnji pneumatika zbog svog pozitivnog uticaja na vozne karakteristike gume. Kad se u smješu gazećeg sloja doda silika, čvrstoća pneumatika se povećava a njegov otpor kotrljanja smanjuje, što zajedno omogućava veći stepen iskorišćenja goriva i bolje prijanjanje na mokroj podlozi
97 pregleda 0 komentar(a)
gume, pneumatici, Foto: Shutterstock
gume, pneumatici, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.12.2014. 08:07h

Kompanija Goodyear će otpatke koji nastaju pri žetvi pirinča početi da upotrebljava kao ekološki prihvatljiv izvor silike za gazeći sloj pneumatika.

Pregovori sa potencijalnim dobavljačima koji bi mogli da isporučuju potrebne otpatke kompaniji su u toku.

Time će se, kako je saopšteno iz kompanije, doprinijeti zaštiti životne sredine i istovremeno ponuditi potrošačima pneumatici koji omogućavaju bolje iskorišćenje goriva.

Istraživači u Goodyear centru za inovacije u Akronu (SAD) su poslije dve godine rada utvrdili da pepeo koji nastaje sagorijevanjem pirinčane pleve u procesu proizvodnje električne energije mogu da upotrijebe kao efikasan i ekološki prihvatljiv izvor silike za pneumatike.

Silika je izuzetno cijenjena u proizvodnji pneumatika zbog svog pozitivnog uticaja na vozne karakteristike gume. Kad se u smješu gazećeg sloja doda silika, čvrstoća pneumatika se povećava a njegov otpor kotrljanja smanjuje, što zajedno omogućava veći stepen iskorišćenja goriva i bolje prijanjanje na mokroj podlozi, dodaje se u saopštenju.

Uspješno napreduje i razvoj pneumatika u čijoj proizvodnji se umjesto nafte upotrebljava soja. Upotrebom sojinog ulja u pneumaticima moguće je produžiti vijek trajanja gazećeg sloja za 10 procenata i smanjiti upotrebu ulja na bazi nafte za oko 26,5 miliona litara godišnje.

Bonus video: