Novi renoov SUV model: "Kađar" se ne boji ni pustinje ni prašume

Vozilo čije je ime složenica dvije francuske riječi - kad (quad), za pogon na sva četiri točka, i jar, što označava agilnost, u potpunosti je opravdao taj naziv na testu u Deliblatskoj peščari
219 pregleda 5 komentar(a)
Reno kađar (Novine)
Reno kađar (Novine)
Ažurirano: 30.06.2015. 18:08h

Spolja izgleda mnogo manji nego što zaista jeste, ali kada se uđe u novu uzdanicu Renoa, shvatite koliko je „ kađar “ moćan, velik i veoma utegnut krosover.

Automobil koji će se ove sedmice naći na crnogorskom tržištu je brat blizanac „nisan kaškaija“, pošto je nastao na njegovoj osnovi. Alijansa francuskog i japanskog proizvođača automobila je iznjedrila vozilo koje će pokušati da se probije na zasićenom C segmentu SUV krosovera.

U Renou su svjesni da to ne će biti nimalo lako. Direktni konkurenti „kađaru“ su „kia sportaž“, „hjundai tuson“, „folksvagen tiguan“, „pežo 3008“ i već pomenuti „kaškai“, zbog čega su se Francuzi potrudili da sve dovedu do perfekcije. Automobil koji se proizvodi u španskoj Palensiji je ili počeo ili će uskoro početi da se prodaje u 70 zemalja Evrope i Afrike, a 2016. će krenuti u osvajanje tržišta koje se najbrže razvija na svijetu - kineskog. Zbog toga je francuski gigant počeo izgradnju fabrike, koja će biti otvorena početkom godine u Vuhanu.

Vozilo čije je ime složenica dvije francuske riječi - kad (quad), za pogon na sva četiri točka, i jar, što označava agilnost, u potpunosti je opravdao taj naziv na testu u Deliblatskoj peščari. Novinari iz regiona su na prašnjavoj, blatnjavoj stazi mogli da osjete kako se „kađar“ ponaša van asfalta.

Lagano je prošao sve prepreke, uključujući i zanimljiv poligon, čijih je 200 metara bilo ispunjeno svakojakim nagibima, kosinama, blatom, velikim padovima...

Dimenzije i motori

„Kađar “ je dug 4.449 milimetara, širok 1.836 i visok 1.609. Dimenzije jasno govore da je u pitanju dosta veliki automobil, iako na prvi pogled djeluje mnogo manje. Gepek ima kapacitet 472 litra, a spuštanjem zadnje klupe se dobija još 1.006 litara.

„Reno“ je odlučio da u novi automobil ugrađuje tri agregata, standarda Euro 6b. Za automobil koji zavisno od opreme ima od 1.306 do 1.536 kilograma izabran je jedan benzinski i dva dizelska motora. Benzinski je neočekivano male kubikaže - svega 1.197 cm3. Ali, zato razvija 130 „konjskih snaga“ i od 0 do 100 km/h stiže za 10,1 sekundi, što je više nego pristojno. Uzgred, ima i lanac a ne kaiš, pa je lakši za održavanje.

Sa dizelima se nije previše eksperimentisalo, pošto se koriste već dokazani agregati. Francuski ponos 1,5 dCi ima 1.461 kubik i 110 „konjskih snaga“, a u fabrici ističu da troši svega 3,8 litra na 100 kilometara i izbacuje tek 99 grama ugljen-dioksida po kilometru. DCi 1.6 (1.598 cm3), koji smo vozili u Deliblatskoj peščari, razvija 130 „konja“. Proizvodi se i sa pogonom na sva četiri točka i EDC mjenjačem, a ima odličan obrtni momenat od 320 Nm na 1.750 obrtaja.

Dizajn

Kao i uvijek, Renoovi automobili nemaju problema sa izgledom. Maska koja je korišćena kod „klija“ i „kaptura“ je samo uvećana za „ kađar “, a LED svjetla u obliku slova C daju prednjem dijelu prelijep dizajn. Za udobnost u kabini je dovoljno reći „francuska“, a ima mnogo prostora i za visoke vozače. Zbog toga je lako sjesti čak i iza nekoga ko ima dva metra...

Kao i svi noviji automobili, ima razne sisteme za pomoć vozaču (EasyPark, upozorenje za prekoračenje brzine, za prelazak u drugu traku...), ali senzori stvaraju problem kada se vozite po blatu. Sve to, ipak, riješi obično pranje.

Cijene za naše tržište bi trebalo da budu poznate tokom ove sedmice, a očekuje se da će osnovna verzija koštati oko 18.000 eura.

Bonus video: