Novo otkriće o Vikinzima možda govori da "Trinaesti ratnik" nije bio samo fikcija

Anika Larson sa Upsala univerziteta ispričala je za BBC da je ispitivala fragmente odjeće otkrivene u hiljadu godina starom švedskom groblju, kada je primijetila neobične simbole od srebrnih niti
223 pregleda 2 komentar(a)
Vikinzi, Viking, Foto: Shutterstock
Vikinzi, Viking, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.10.2017. 19:30h

Da li je moguće da su neki Vikinzi bili muslimani? To pitanje postavili su naučnici koji su otkrili vikinški pokrov na kom je drevnim arapskim pismom izvezena riječ "Alah".

Anika Larson sa Upsala univerziteta ispričala je za BBC da je ispitivala fragmente odjeće otkrivene u hiljadu godina starom švedskom groblju, kada je primijetila neobične simbole od srebrnih niti, prenosi Newser.

Kasnije je uspjela da prepozna ime "Alija" na drevnom kufskom pismu, što se vjerovatno odnosi na rođaka proroka Muhameda, četvrtog kalifa Islama.

Onda, uz pomoć ogledala, pronašla je riječ "Alah" izvezenu unatraške.

"Nevjerovatna je pomisao da su trake i kostimi iz ovog groba stigle na Zapad iz kolijevke islama", kaže Larson.

Odežda je otkrivena prije više od jednog vijeka, ali je gotovo sve ove godine bila u skladištu.

Fragmenti koje je Larson otkrila, prvi su u Skandinaviji na kojima se pominje Alija, ličnost koja je naročito značajna šiitskim muslimanima.

Takođe, 2015. pronađen je prsten sa natpisom "Alah" na kufskom pismu, što otvara mogućnost da drugi islamski artefakti u vikinškim grobovima nisu na Zapad stigli trgovinom ili otimačinom, kako se ranije pretpostavljalo.

"Ne može se isključiti mogućnost da su u nekim od tih grobova bili muslimani", kaže Larson.

Bonus video: