Nuhodžić: Odgovornim pristupom bezbjednosti štitimo i sebe i druge

Ministar unutrašnjih poslova je kazao da Crna Gora značajnu pažnju posvećuje jačanju vladavine prava kao najboljoj prevenciji nestabilnosti
1 komentar(a)
mevludin nuhodžić, Foto: Vlada Crne Gore
mevludin nuhodžić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 19.11.2018. 15:52h

Saradnja, afirmacija evropskih vrijednosti i dalje jačanje pravne sigurnosti su jedine garancije bezbjednosti koja neće biti ugrožena izazovima, kao što su organizovani kriminal, sajber napadi, ilegalne migracije, terorizam i nasilni ekstremizam, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na sastanku sa kolegama iz više država danas u Beču.

Nuhodžić je, kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, kazao da je Crna Gora proces pristupanja Evropskoj uniji prepoznala kao najbolji način da taj cilj obezbijedi i da, stoga, značajnu pažnju posvećuje jačanju vladavine prava kao najboljoj prevenciji nestabilnosti.

„Situacija na našem kontinentu je jedinstvena u novijoj istoriji kada je riječ o bezbjednosnim izazovima: svi se suočavamo sa istim ili gotovo istim prijetnjama. Samo je njihov intenzitet različit. Ovu činjenicu zato treba da iskoristimo na način da još intenzivnije sarađujemo i da bez izuzetka sprovodimo ono što dogovorimo, odnosno da najbrže što možemo i sa najvećim kvalitetom i zalaganjem završavamo preuzete obaveze. Jedino tako možemo biti efikasni. Ne smije nam ništa biti preče ili veći prioritet od onoga što direktno utiče na bezbjednost naših država i naših građana“, rekao je Nuhodžić na konferenciji "Evropske vrijednosti, vladavina prava i bezbjednost", na kojoj je učestvovao na poziv saveznog ministra unutrašnjih poslova Austrije Herberta Kikla, a koja je organizovana u okviru austrijskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije.

Nuhodžić je saopštio da globalni bezbjednosni izazovi sa kojima se svakodnevno suočavamo traže od nas da budemo ujedinjeni u odgovoru na njih.

„Da bismo krijumčarima ljudi, trgovcima drogom, oružjem ili potencijalnim teroristima stali na put, moramo da djelujemo udruženo. Odgovor na ove izazove može biti samo u saradnji među državama. Izazovi su takvi da je dovoljno da jedna karika popusti – to onda predstavlja problem ne samo jedne države, nego daleko širi. Crna Gora je, prije svega, odgovorna država, dosljedna u realizaciji svih preuzetih obaveza. Jer mi držimo da time ne štitimo samo sebe nego i druge. Zato želim da afirmišem dosadašnji princip na našim sastancima na kojima ne razgovaramo samo o izazovima i planovima, već i otvoreno analiziramo šta smo uradili. To je naša odgovornost i to smo dužni našim građanima“, rekao je ministar.

Na marginama konferencije, Nuhodžić je razgovarao sa potpredsjednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Belgije Janom Jambonom i državnim sekretarom Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke Hansom Georgom Engelkeom.

Kikl pohvalio ostvarene rezultate

Nuhodžić se sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Austrije Herbertom Kiklom, koji je, kako je saopšteno iz ministarstva, pohvalio rezultate je koje Crna Gora ostvarila u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom, a posebno u poglavljima 23 i 24.

"Crna Gora je izuzetno bitan strateški partner EU na polju bezbjednosti. Crnoj Gori, kao i Regionu u cjelini je mjesto u Evropskoj uniji", rekao je Kikl. Poručio je da će Austrija nastaviti da snažno podržava Crnu Goru na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, kroz pružanje konkretne pomoći jačanju kapaciteta i približavanju evropskim standardima na polju pravde, slobode i bezbjednosti.

Nuhodžić je zahvalio Vladi Austrije na kontinuiranim naporima da se evropska perspektiva Zapadnog Balkana održava visoko na agendi Evropske unije, a posebno na podršci Crnoj Gori.

Zajednički je, kako se dodaje u saopštenju ministarstva, konstatovano da postoji prostor za dalje unapređenje bilateralne policijske saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Bonus video: