Nuhodžić: Provjerićemo sve o čemu je Lakić pisala

“Provjeravaju se operativni podaci i video nadzori i u ovom trenutku možemo reći da očekujemo da ćemo postići rezultate”, rekao je Nuhodžić
60 pregleda 13 komentar(a)
Mevludin Nuhodžić, Zoran Pažin, Foto: Savo Prelević
Mevludin Nuhodžić, Zoran Pažin, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.05.2018. 17:17h

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić kazao je danas da je Uprava policije angažovala sve kapacitete kako bi se otkrio motiv izvršioca gnusnog i kukavičkog čina napada na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić.

“Provjeravaju se operativni podaci i video nadzori i u ovom trenutku možemo reći da očekujemo da ćemo postići rezultate”, rekao je Nuhodžić.

Na pitanje hoće li istraživati ono što je pisala koleginica Lakić, Nuhodžić je kazao da će se u fokusu istrage svi pojedinci i sve ono što je predmet pisanja provjeravati kao eventualni napad na novinarku.

“A ova posljednja pisanja, mislite vjerovatno na šverc duvana, taj predmet je kod tužilaštva, a policija će sve ono što bude potrebno Specijalnom tužilaštvu za kvalitetnu istragu pripremiti i učiniti dostupnim bez ikakve rezerve”, rekao je.

Nuhodžić je danas sa ministrom pravde Zoranom Pažinom, posjetio redakciju “Vijesti” i razgovarao sa njenim predstavnicima.

Upitan zašto se niko iz Vlade nije pojavio na protestu, organizovanom u znak podrške koleginici Lakić, Nuhodžić je rekao da su on i Pažin bili u redakciji i da su ostale kolege “vjerovatno imale neke obaveze”. Kazao je da to ne može kometarisati, jer ne zna da li je bilo vremena i prostora da se pojave na skupu.

“Vlada i svi njeni članovi osuđuju ovo što se desilo. Ovo je zaista slučaj koji ne može niko da ne osudi. U pitanju je napad na ljudski život i napad na slobodu medija”, rekao je Nuhodžić.

On je poručio i da će MUP da uradi sve što je moguće i što je u njihovoj nadležnosti kako bi se zaštitila Lakić i sve njene kolege.

“Nastojaćemo da ambijent bude maksimalno bezbjedan i da se ovakve stvari ne dešavaju”, rekao je. Nuhodžić je kazao da će raditi i preventivno i represivno. Pojasnio je da su preventivne mjere procjene sigurnosti i zaštita koju može koristiti svaki novinar, a represivne da se prema prekršiocima zakona u slučajevima napada na novinare primjene žestoke sudske kazne.

Ministar pravde Zoran Pažin ocijenio je da je opravdano očekivanje čitavog društva da ovaj slučaj bude rasvijetljen u najkraćem roku.

“Nema dileme da najveću odgovornost za buduća dešavanja treba da snose organi krivičnog gonjenja - Uprava policije, tužilaštvo, ne manje i Agencija za nacionalnu bezbjednost, jer je ovo par ekselans pitanje ugrožavanja nacionalne bezbjednosti. Svaki atak na medije je atak na demokratiju”, istakao je Pažin.

Na pitanje da li kao posljedicu napada vidi i to što je Đukanović “Vijesti” nazvao fašistima, Pažin je rekao da “nasprosto ne želi da tu izjavu, datu u predizbornoj kampanji i kroz jednu vrstu političke retorike tumači u tom kontekstu”.

Međutim, kazao je da “jake izjave, kao ova što navodite, ne doprinose ambijentu u kome bi profesionalizam medija dobio na značaju i bio zamajac društvu da na sve one izazove koji postoje u društvu odgovore na pravi način”.

Bonus video: