Od utorka stotinu besplatnih obroka za ugrožene Barane

Raičević je naglasio da je otvaranje kuhinje od srca “ujedinilo sve Barane oko humane namjere” i pokazalo da je “naše malo nekim našim sugrađanima mnogo”
430 pregleda 3 komentar(a)
narodna kuhinja, Bar, Foto: Radomir Petrić
narodna kuhinja, Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 05.11.2018. 19:54h

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i predsjednica NVU “Žene Bara” Ljiljana Vujović simboličnim presjecanjem vrpce večeras su pustili u rad narodnu kuhinju, odnosno kuhinju od srca, koja će počev od sjutra spremati i dijeliti obroke za stotinjak Barana u stanju socijalne potrebe sa evidencija Centra za socijalni rad, Crvenog krsta i ove NVU. Time je inicijativa “Žena Bara” pokrenuta 25. avgusta dobila pozitivan ishod.

Ljiljana Vujović je podsjetila da su u svom volonterskom angažmanu “Žene Bara” u ovoj godini do sada skuvale 1.300 obroka za stare i bespomoćne Barane, koji su im distribuirale gerontodomaćice, prodavale suvenire u dobrotvorne svrhe, poklonile 250 kompleta školskog pribora, a preko svoje FB stranice poklanjale “kome je trebalo” garderobu, namještaj, školski pribor, invaldiska kolica...

"Javljali su se da pomognu psiholozi, doktori, profesori, a mi smo pomagale i u Baru i van Bara, promagale “Humanitarnoj familiji” na Velikom Pijesku. Pomažemo stare, bolesne. samohrane majke. Rome, i ove žene su u toj misiji probudile svoje uspavane talente. Nažalost, gladnih ima, ne može se cstati nijem kad svakodnevno stižu pozivi u pomoć, a naš odgovor na njih je ova kuhinja koju otvaramo. Hvala svima koji su pomogli i sa pet i sa hiljadu eura. Ovo je mala kuhinja od srca, nismo tražile ono čega nema u Baru, nikad Bar nije ostavio ljude u nevolji, pa neće ni sada", naglasila je Vujović.

Raičević je naglasio da je otvaranje kuhinje od srca “ujedinilo sve Barane oko humane namjere” i pokazalo da je “naše malo nekim našim sugrađanima mnogo”.

"Zahvaljujem mojim sugrađankama na uspješno sprovedenoj ideji kuhinje od srca. Hvala svim institucijama, pojedincima i privrednicima koji su podržali ovu plemenitu ideju donacijama, ili nekim drugim vidom pomoći. Imamo problemam ali, naša snaga je što ih prepoznajemo i zajednički i u saradnji rješavamo. Vodićemo i ubuduće odgovornu socijalnu politiku, i u narednoj godini kada ćemo obezbijediti podršku ovom NVU i svim institucijama i građanima koji su u stanju potrebe. Ovo je jedinstvena potvrda Bara kao grada u kojem su svi spremni da pomognu jedni drugima i zato hvala “Ženama Bara”, a nadam se da će potrebe za obrocima u kuhinji od srca biti sve manje i manje", rekao je Raičević.

Brojnim posjetiocima se obratila i barska Nikšićanka velikog srca Konstantina Nina Maraš koja je donirala bubreg Iliji Bulajiću, poeta Rajko Joličić je pozdrvaio “Žene Bara” svojom pjesmom “Zrnce dobrote” , pjevala je grupa “Zora”, a u programu su nastupili i glumica Vesna Vujošević Labović, folklorni ansambl “Rumija”.

Među zvanicama su bili velikodostojnici sve tri konfesije, potpredsjednik Opštine Radomir Novaković, predstavnici barskih pozicionih i opozicionih partija, prestavnice žena Budve, Ministarstva rada i sovijalnog staranja, barskog Crvenog krsta i Centra za socijalni rad, a voditeljka programa bila je Aleksandra Kosović.

Bonus video: