Odloženo pristajanje svemirskog teretnjaka Progres

Američka svemirska agencija (NASA) potvrdila je da je prekinuta veza sa brodom i da je uzrok kasnijeg pristajanja na ISS "popravak sistema povezivanja" s ISS-om
0 komentar(a)
Progres, Foto: Wikipedia
Progres, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 29.04.2015. 06:19h

Ruski svemirski teretni brod Progres koji na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) treba da dopremi gorivo i hranu, je u opasnosti, zbog poteškoća sa prenosom podataka, saopštile su u utorak ruske vlasti koje se ipak nadaju da će brod za dva dana pristati na ISS.

Progres nosi naučnu opremu i najnužnije potrepštine, poput vode i hrane, ali njegov eventualni gubitak ne bi ugrozio članove posade ISS-a koji imaju zaliha za nekoliko mjeseci.

"Brod je ušao u putanju, ali se telemetrijski podaci ne prenose u potpunosti", rekao je za AFP portparol ruskog kontrolnog centra.

Zbog toga su ruski kontrolori leta odlučili da promijene plan leta broda, dodaje isti izvor.

PR služba Roskosmosa, ruske svemirske agencije, potvrdila je za ruske novinske agencije da Progres ima teškoća sa prenosom podataka. Ruska novinska agencija Tas, pozivajući se na izvor u svemirskoj industriji, navodi da teretni brod Progres M-27M koji je u utorak ujutro s kosmodroma u Bajkonuru lansirala raketa Sojuz, nije ušao u planiranu orbitu zbog kvara lansera.

Ruski kontrolni centar saopštio je da će teretni brod pristati na ISS 30. aprila, iako je let trebalo da traje samo šest sati.

Američka svemirska agencija (NASA) potvrdila je da je prekinuta veza sa brodom i da je uzrok kasnijeg pristajanja na ISS "popravak sistema povezivanja" s ISS-om.

U saopštenju NASA se navodi da se novi pokušaj uspostavljanja veze sa Progresom planira u srijedu u 2.50 sati po srednjoevropskome vremenu.

"Ruski i američki dio stanice i dalje normalno rade i imaju dosta zaliha da mogu funkcionisati još dugo nakon dolaska sljedećeg teretnog broda u junu", dodaje agencija.

Raketa Sojuz koja je 2011. nosila sličan teretni brod imala je kvar i srušila se u Altaju (mongolsko-kineska granica) neposredno nakon polijetanja. Svake godine lansiraju se tri do četiri teretna broda Progres koji nose opremu i hranu nužne za život ISS-a. Nakon svoje misije vraćaju se i izgaraju u atmosferi iznad Tihog okeana, prenosi Hina.

Bonus video: