"Odnosi sa Srbijom najbolji od nezavisnosti, glasaćemo da Kosovo bude član Interpola"

"Mi veoma podržavamo organe Srbije da ona bude članica Evropske unije", rekao je Darmanović podsjećajući da ta država nije zaintersovana za put ka NATO i da u otme postoji različita politika dvije države
330 pregleda 59 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Mila Radulović
Srđan Darmanović, Foto: Mila Radulović
Ažurirano: 19.11.2018. 18:11h

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović izrazio je danas zadovoljstvo odnosima Crne Gore sa državama u regionu, navodeći da su "odnosi sa susjedima stubovi vanjske politike".

On je imao radni doručak sa novinarima povodom dvije godine mandata Vlade premijera Duška Markovića, koji se navršava krajem mjeseca.

"Bez sigurnih i stabilnih susjeda, ni nama ne može biti dobro, zato im pomažemo", objasnio je.

Komentarišući odnose sa Srbijom i činjenicu da njeni najviši zvaničnici, predsjednik Aleksandar Vučić I premijerka Ana Barnabić, nijesu dolazi u Crnu Goru, ministar je kazao da su oni "najbolji i najstabilnji od nezavisnosti, a saradnja intenzivna".

Podsjetio je da je njegov kolega Ivica Dačić posjetio Podgoricu.

"Mi veoma podržavamo organe Srbije da ona bude članica Evropske unije", rekao je Darmanović podsjećajući da ta država nije zaintersovana za put ka NATO i da u otme postoji različita politika dvije države.

Za Rezoluciju povodom 100-godišnjice Podoričke Skupštine, koju je Parlamentu predložila vladajuća koalicija, on je ocijenio da ne bi trebalo uticati na odnose sa Srbijom, navodeći da je to unutrašnje političko pitanje.

Darmanović je kazao da se Crna Gora neće baviti pregovorima Kosova i Srbije, da očekuje njihov nastavak.

Rekao je da će Crna Gora ponovo glasati da Kosovo bude članica Interpola jer "nema razloga za promjenu odluke".

"Mi smo prijatelji objema stranama, ne želimo političke tenzije u regionu, jer kad bi ih bilo mi smo kao mala država uvijek izloženi", rekao je crnogorski šef diplomatije.

Darmanović je rekao je da je Crna Gora u slučaju bivšeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog postupala kao i sa svakim drugim građaninom. Opširnije o tome OVDJE>>>

Kada je u pitanju Rusija, on vjeruje da je vrijeme zategnutih odnosa prošlo.

"Rusija ima svoju ulogu na Balkanu, ona je izraz onoga što se dešavalo 2016. Rusija je velika svjetska sila i ima svoj interes koji se nekome sviđa ili ne, ali takav će ostati. Crna Gora je postala članica NATO, kao mala država nema pretenzije ali će svoje savezničke obaveze izvršavati. Poželjan je scenario da mi imamo odnose sa Rusijom poput Hrvatske, Slovenije", objasnio je.

Odgovarajući na pitanje da je Kina veoma prisutna na Balkanu, te da je to ranije bila i ocjena komesara za proširenje EU Johanesa Hana, Darmanović je rekao da se ulogom Kine bave i na svjetskom nivou:

"Kina ima razgranate poslove širom svijeta, ona je česta tema u diplomatskim krugovima kada se stalno pita- šta to hoće Kina. U našem slučaju ne vidimo druge motive sem ekonomskih. Ona hoće da vratimo kredite, da zaradi novac. Kina se u našu politiku uopšte ne miješa", rekao je Darmanović.

Komentarišići pitanje gradnje hidroelektrane na Cijevni, u Albaniji, ministar je kazao da su oni poslali pitanja Vladi Albanije, da odgovore čekaju i da će sve btii riješene u skladu sa dobrosusjedskim odnosima.

Darmanović je rekao i da je uobičajeno da se dio diplomata politički imenuje i da je to uobičajena praksa u većini zemalja.

Najavio je da će Crna Gora otvoriti nova diplomatsko konzularna predstavništva, a da će osoblje biti iz postojećeg sastava, s obzriom na to, kako je rekao, da neće biti novog zapošljavanja.

U uvodom izlaganju, ministar je podsjetio da država ima 37 diplomatsko konzularnih predstavništava i da je članstvo u NATO najveći uspjeh nakon proglašenja državne nezavisnosti Crne Gore.

Podsjetio je na ekonomske benefite tog čantsva, te podatke da je za 25 odsto povećan broj turista iz zemalja članica NATO.

Povodom ocjene iz izvještaja Centarlne banke da su mnogi ugovori započeti ranije, ministar je kazao da Centarlna banka svakako zna taj dio svog posla I objasnio: "Možda to nisu cifre od kojih boli glava, ali je važno da su najmoćnije zemlje svijeta prepoznale da je Crna Gora stabilna za investicije".

Bonus video: