Odustali od Pina, ali ne i od stanova za funkcionere

Odluka da se gradnja “Sramotnice” stavi van snage na dnevnom redu sjednice SO
135 pregleda 2 komentar(a)
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 09.11.2018. 18:07h

Administracija gradonačelnika Tivta Siniše Kusovca (DPS), uprkos primjedbama građana tokom javne rasprave, nije odustala od namjere da u Strateški plan razvoja Opštine za period 2019-2022. uvrsti projekat „Izgradnja objekata za rješavanje stambenih potreba funkcionera i lokalnih službenika i namještenika“, ali je odustala od namjere da se na atraktivnoj lokaciji iza hotela „Pine“ na istoimenoj gradskoj rivi, u privatno-javnom partnerstvu gradi stambena zgrada za lokalne funkcionere i direktore lokalnih preduzeća i ustanova.

Zgradu koja je u tivatskoj političkoj javnosti već dobila popularan naziv Sramotnica i zbog koje je kritike trpjela bivša gradonačelnica Snežana Matijević (DPS), Opština je htjela da gradi u saradnji sa partnerom kome bi ustupila plac od 288 kvdarata i oslobodila ga obaveze plaćanja komunalija, pa je u tu svrhu oktobra prošle godine raspisala i javni poziv građevinarima.

„Kako od donošenja odluke nije došlo do realizacije ocijenjeno je da se predmetna lokacija može i treba valorizovati na cjelishodniji način i stambena pitanja lokalnih funkcionera, odnosno direktora javnih službi čiji je osnivač Opština, rješavati u okviru objekata koji se planiraju graditi za potrebe rješavanja stambenih potreba službenika i namještenika, odnosno lica koja imenuju predsjednik Opštine i Skupština opštine“, piše u predlogu da se odluka o izboru partnera za gradnju Sramotnice stavi van snage, koji je na dnevnom redu predstojeće sjednice SO Tivat.

Za namjeru da gradi objekte u skladu sa planom razvoja lokalna DPS-SD-HGI vlast namjerava da u naredne četiri godine potroši čak tri miliona eura novca poreskih obveznika, višestruko više nego što će koštati izgradnja mnogih sada gradu nedostajućih i prijeko potrebnih infrastrukturnih objekata. Predlog Strateškog plana razvoja Tivta naći će se pred odbornicima na sljedećoj sjednici lokalnog parlamenta 16. novembra.

„Primjedba se odbija jer je to predviđeno kroz plan i projektnu ideju“, odgovor je lokalne vlasti na zahtjev građana da iz Strateškog plana brišu rješavanje stambenih pitanja fukcionera i lokalnih službenika i namještenika, preko leđa građana Tivta, njihovog novca i imovine grada.

Učesnici javne rasprave kritikovali su ovakvo njihovo opredjeljenje, posebno imajući u vidu skandal u koji se pretvorila prije dvije godine milionski vrijedna investicija Opštine u gradnju 144 stana solidarnosti na Seljanovu u kojima su se mnogi opštinari „skućili i drugi put“, kao i malverzacija čelnika lokalne uprave Tivta sa opštinskom imovinom koja im je u vidu placeva ili bespovratnih kredita, data u nekoliko navrata da riješe pitanje svog krova nad glavom.

Bonus video: