Oldtajmeri okupirali Danilovgrad i Krupac

Ove godine skup se u Nikšiću održava u okviru Septembarskih dana
417 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2015. 20:53h

Deseta izložba oldtajmera na Krupcu, kod Nikšića, privukla je veliki broj izlagača, ali i ljubitelja starih četvorotočkaša koji su došli da pogledaju automobile stare po nekoliko decenija. Jubilarna izložba je organizovana u dva grada – prvo su Danilovgrađani imali priliku da pogledaju stare automobile, dok su nekoliko sati kasnije tu priliku dobili i Nikšićani.

Najviše pažnje, među 84 izložena automobila i četiri motora, privukao je originalni Fordov model A iz 1930.godine, vlasništvo Kristofora Vuljaja iz Tuzi.

“Automobil je jedinstven u Crnoj Gori, a malo ih je originalnih u svijetu. Uglavnom su replike. Ljudi su oduševljeni kada vide ovo auto jer su do sada mogli samo da ga vidi u filmovima. Vrijedi oko 40.000 eura, a automobil je stigao iz Amerike, prije osam mjeseci. Do sada sam prodao četiri oldtajmera, a planiram da neka zadržim za sebe, neki mercedes ili ovakav ford“, kazao je Vuljaj.

Ne manje zanimljiv posjetiocima bio je Opel kapitan iz 1952.godine, vlasništvo Radoša Cvijovića iz Podgorice.

“Bavim se automobilima od 1959.godine. Kao momak od 19.godina zaposlio sam se u fabrici automobila u Priboju i od tada smo auta i ja nerazdvojni. Ovog opela sam kupio prije pet-šest godina u Srbiji i platio ga 5.000 eura. Moram priznati da je bio u izuzetno lošem stanju. Tri godine sam ga restaurirao i sada je zanimljiv svima, pa i mladencima, koji me često zovu da ih vozim na vjenčanje“, kazao je sedamdesetpetogodišnji Cvijović.

„Prodao bi ga kada bi našao kupca koji bi platio za njega onoliko koliko sam ja potrošio. Istina, žao bi mi bilo da se rastanem, ali jednog dana ću se rastati i od života“, kazao je Cvijović.

Mile Kelava iz Širokog Brijega prošle godine je nagradu dobio kao najstariji kolekcionar. Ni ove godine starijeg od njega nije bilo.

„Mercedes kabriolet sam prije 32.godine kupio kada sam radio u Zapadnu Njemačku i evo dočekao da postane oldtajmer. Starali smo zajedno sa njim supruga Rajka i ja. I ne namjeravamo da se rastajemo od njega dok smo živi“, kazao je Kelava.

Pavle Vratnica iz Podgorice ima pravu malu kolekciju oldtajmera - Folksvagen bubu iz 1975, spaček iz 1978 i fiću iz 1984. U Nikšić je došao sa najstarijim, ali i najljepšim primjerkom - Folksvagenom kabrioletom 181 iz 1969.godine.

“Radi se o vojnom vozilu koje je u Njemačkoj poznato kao naslednik kubelawagena. Korišćen je kao oficirsko vozilo. Na teritoriji bivše Jugoslavije postoje svega još dva – tri komada“, kazao je Vratnica.

Još jedno vojno vozilo bilo je predstavljeno na jubilarnoj izložbi oldtajmera. Riječ je o Fiat-ovoj kampanjoli 1107.

„Vozilo je 1974.godine ušlo u upotrebu ondašnje Armije kao zamjena za čuveno AR 55. Bio je u upotrebi do 1987.godine, a u mom vlasništvu je pet godina“, kazao je Branislav Hula iz Bara.

Izložbu oldtajmera, koju je organizovala NVO „Oldtajmer Montenegro”, otvorio je potpredsjednik Opštine, Dragan Perović.

„Opština Nikšić je prepoznala značaj ovakve manifestacije kao jednu novu turističku ponudu i uvrstila je u unaprijed predviđen program Septembarskih dana sa željom da će naši stariji sugrađani vidjeti oldtajmere koji su nekad krstarili našim drumovima i podsjetiti se na ta davna vremena, a mlađi pogledati kakva je razlika između tadašnjih i sadašnjih tehnologija“, kazao je Perović.

Izložba je imala i prateći program za koji se pobrinuo „Alfa centar“ u saradnji sa Pivarom. Ono skloni slikanju mogli su kičicom da predstave izložene oldtajmere i osvoje nagrade, a organizovano je i takmičenje tzv.pijanih naočara.

"Željeli smo da promovišemo kako potrebu poznavanja i poštovanja saobraćajnih propisa, tako i pogubnost upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola“, kazao je Aleksandra Dedović.

Opel Olympia čeka svoj trenutak slave

I dok su skoro svi oldatjmeri bili uglancani i sređeni, jedan Opel olympia, stavljen na „pijedestal“, razlikovao se od svih. Star 64 godine, izgledao je kao da od dana od kada je proizveden nije doživio ni jednu popravku, čišćenje, ili, kako u šali reče vlasnik Nikšićanin Dejan Agramović, kao da je samo jednom oprano.

"Auto sam kupio prije tri godine i namjeravam da ga doradim, ali ne detaljno, i da ga napravim da je u voznom stanju. Do sada vremenski nijesam bio u mogućnosti da te planove ostvarim“, kazao je Agramović koji je treći vlasnik pomenutog Opela.

Pored Opela Agramović je izložio i Forda iz 1978.godine, dok je kod kuće ostala Volga „Sibirka“ stara 44.godine.

Galerija

Bonus video: