Oni nikad nisu koristili internet i mišljenja su da Facebook nema nekog smisla

"Zamislio sam internet kao beskonačan prostor ispunjen informacijama o svemu", vizija je interneta Krisfina Kenijata koji je u zatvoru još od 1994.
5 komentar(a)
zatvor, Foto: Reuters
zatvor, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.08.2013. 17:12h

Za milione ljudi širom svijeta internet je važao dio svakodnevice i ne mogu da zamisle dan u kojem ne pogledaju e-mail, obavještenja na društvenim mrežama ili na brojnim portalima, a mnogima je pregledavanje online novosti na telefonu ili tabletu prva stvar koju urade nakon što se probude. Ali, dok smo mi navikli na sve prednosti i mane koje donosi internet i konstantna povezanost, neki još nikad nisu koristili internet te, iako su čuli za njega i teoretski znaju šta je, teško mogu da zamisle kako sufrovanje mrežom izgleda u praksi.

Ekipa sa Buzzfeeda je objavila priču o nekoliko američkih zatvorenika koji su zatvoreni još devedesetih i do sada nikada nisu koristili internet – o mreži su samo čitali i čuli od drugih zatvorenika, ali se nikad nisu spojili na internet, pročitali vijesti na nekom portalu, poslali mail ili objavili status na Facebooku.

Ideja da aplikacije mogu da znaju gdje se nalazite i zapamtiti informacije o ljudima njima se čini poput naučne fantastike i teško im je da zamisle internet i kako je mreža u potpunosti promijenila svijet, opisali su na na toj način na koji dio zatvorenika gleda na internet, pametne telefone i aplikacije.

Dio zatvorenika iz zloglasnog zatvora San Kventin koji takođe nikad nisu koristili internet nedavno su učestvovali u jednom programu u kojem su putem knjiga i prezentacija učili o internetu i startupovima i svoje su utiske podijelili sa novinarima

Dio zatvorenika iz zloglasnog zatvora San Kventin koji takođe nikad nisu koristili internet nedavno su učestvovali u jednom programu u kojem su putem knjiga i prezentacija učili o internetu i startupovima i svoje su utiske podijelili sa novinarima.

Tomi Vinfri ima 35 godina, a zatvoru je završio 1997. godine i služi zatvorsku kaznu od najmanje 25 godina (osuđen je na doživotnu robiju, ali može da izađe na slobodu nakon 25 godina) te, kada je on zatvoren, tada su "velika stvar još uvijek bili CD-i". Za internet kaže da je znao da ga nazivaju informacionom autocestom, ali nije imao pojma koliko je društvo zaista povezano putem njega i "koliko je internet velik". Aplikacije je zamišljao kao tipke koje se pritisnu na telefonu, ali uopšte ne može da zamisli kako izgleda njihovo korišćenje u praski i šta one konkretno rade.

Horhe Heredia, 37-godišnjak koji je u zatvoru završio 1998. godine ranije je vidio reklame za internet i aplikacije na televiziji, ali uopšte nije obraćao pažnju na njih jer nije shvatao kolika je njihova važnost u svijetu sa druge strane rešetaka.

"Mislio sam da su to samo stranice za one koji žele da se druže", dodao je Heredia priznajući da uopšte nije znao koji je smisao interneta i čemu služi osim povezivanja ljudi.

"Zamislio sam internet kao beskonačan prostor ispunjen informacijama o svemu", iznio je novinarima svoju viziju interneta 44-godišnji Krisfino Kenijata koji je u zatvoru još od 1994. godine. On je bio prilično zbunjen oko načina na koji se s jedne informacije može preći na druge informacije i kaže da je svjestan da je sada sve brže i da se okreće prema mobilnosti, ali mu "nije jasno ko radi sve te stvari i gdje se one u osnovi odvijaju".

Bonus video: