Opština bi ozelenjavanjem da bar smanji štetu u Kostanjici

Neophodno je angažovati arhitektu i inženjera hortikulture za izradu projekta sanacije i regeneracije pejzaža, piše u dopisu Opštine “Boka gardensu”
343 pregleda 7 komentar(a)
Gospa od Škrpjela, Foto: Siniša Luković
Gospa od Škrpjela, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 25.08.2018. 19:42h

Opština Kotor zatražila je od vlasnika i investitora turističkog naselja u Kostanjici da sprovede mjere radi obnavljanja pejzaža na tom dijelu zaštičenog područja Kotorskog zaliva.

U dopisu se navodi da je zbog izvođenja radova na izgradnnji rezidencijalno-turistilčog kompleksa “Boka Gardens” u Kostanjici došlo do devastacije kulturnog i prirodnog pejzaža područja Kotora, te da je sa tim u vezi, vlasnik dužan sprovesti “korektivne i sanacione mjere radi regeneracije pejzaža, koje u okviru svojih nadležnosti, utvrde subjekti zaštite.”

Za vrijeme vlasti DPS-a u Kotoru i mandata gradonačelnice Marije Ćatović, izmjene i dopune DUP-a Kostanjica 2009. su usvojene bez saglasnosti tadašnjeg Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kotora. Zavod je naknadno na dokument dao negativno mišljenje, ali je obimna gradnja po novom DUP-u u međuvremenu već uhvatila maha.

Po tom DUP-u je izgrađen i “Boka Gardens” sa 28 objekata ukupne površine 9.820 kvadrata, a to mastodontsko „turističko naselje“, potpuno je promijenilo vizuru iz Perasta na ostrva Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe i uništilo nekada jedan od najprepoznatljivijih motiva na turističkim razglednicama iz Boke.

Među mjerama koje Opština traži od vlasnika novog naselja u Kostanjici je, između ostalog, sadnja najmanje jednog visokog i srednjeg zimzelenog drveta (magnolija, primorski bor...) ispred svakog objekta, postavljanje mreže, formiranje kaskada iza objekata na mjestima usjeka prirodnog terena,obložiti ih kamenom i ispuniti kvalitetnom zemljom. Takođe posaditi autohtono grmlje i zimzelene puzavice, ukinuti postojeću spoljašnju rasvjetu i svaku vrste osvjetljenja fasada objekata.

Ukazuje se i da parterno osvjetljenje “ne smije biti vidno sa magistrale i iz Perasta”, predlaže se ugradnja rasvjetnih tijela koja osvjetljavaju trotoare i pristupne staze u potporne zidove i međe, ili ugradnja samostalnih lampi koje “biju” u pod.

U dopisu se ističe neophodnost angažovanja pejzažnog arhitekte i inženjera hortikulture sa licencom za izradu projekta sanacije i regeneracije pejzaža. Zaključuje se da je predlog projekta potrebno uraditi u roku od 60 dana od dana dostavljanja dopisa, kao i da se projekat mora dostaviti Savjetu za upravljanje područjem Kotora, koji je po zakonu dužan da vrši monitoring sprovođenja korektivnih i sanacionih mjera.

Bonus video: