Opština Budva se „sjetila” da je parcela njihova

Opština je zatražila od Uprave za nekretnine da joj uknjiži parcelu na Lugovima. Žalba je uslijedila nakon što su utvrdili da je, kako su ranije naveli, „nekom greškom“ parcela ostala neuknjižena na Opštinu
287 pregleda 1 komentar(a)
stadion lugovi, stadion na lugovima, Foto: Vuk Lajović
stadion lugovi, stadion na lugovima, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.11.2018. 19:37h

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva zatražio je od budvanske filijale Uprave za nekretnine da joj uknjiži parcelu od 2.500 kvadrata na Lugovima, gdje se nalazi stadion ugašenog FK Mogren.

Žalba je uslijedila nakon što je Opština utvrdila da je, kako su ranije naveli, „nekom greškom“ parcela ostala neuknjižena na Opštinu, iako je ostatak od gotovo deset hiljada kvadrata, koji su se nekada vodili na fudbalski klub uredno uknjižili na Opštinu, nakon što je klub ugašen.

Sporna parcela koja je ostala upisana na posrnuli fudbalski klub poslužila je fudbalerima, trenerima, kao i ostalim povjeriocima, kojima je Mogren ostao dužan da je blokiraju, kako bi naplatili dugovanja koja prelaze milion eura.

Javni izvršitelji su u proteklih godinu donijeli desetak rješenja o prinudnoj naplati, kojima je praktično predviđeno da se atraktivna parcela proda u slučaju da se na neki drugi način ne mogu naplatiti potraživanja. Ostaje da se vidi na koji način će na zahtjev Opštine odgovoriti budvanski katastar, jer ukoliko se preknjiži na lokalnu upravu, tim se „brišu“ i brojne blokade za naplatu dugovanja.

Nekadašnji prvak države doživio je sunovrat, a igračima, trenerima i ljudima koji su učestvovali u njegovom usponu navodno se duguje veliki novac, ali ta potraživanja koja su sada počela da isplivavaju nijesu navedena u finansijskom izvještaju, koji je prije dvije i po godine usvojen na posljednjoj održanoj skupštini kluba, prije nego što je ugašen. U avgustu 2016. pokušano je oživljenje kluba, održana je i skupština na kojoj su taksativno navedeni dugovi, ali na tome se stalo. Tada je predočen dug od 4,9 miliona eura.

“Na dan 31. decembar 2015. godine, FK Mogren prema stručnom štabu i igračima duguje 184.850, trenerima mlađih kategorija 8.500 eura, advokatu 12.000 eura, Komovima iz Andrijevice 7.658 eura, a radnoj zajednici 16.900 eura, što je ukupno 252.908 eura“, pisalo je u finansijskom izvještaju.

Najveće dugovanje od 4,5 miliona eura bilo je prema Boru Lazoviću, nekadašnjem sportskom direktoru kluba, koji je na tada održanoj sjednici izjavio da mu klub ništa ne duguje i da ništa ne potražuje, jer je sve davao zbog uspjeha Mogrena.

1,5 miliona eura je minimalna vrijednost zemlje na Lugovima, gdje su ucrtane dvije kule bliznakinje od deset spratova i riječ je o rijetko neizgrađenom parčetu zaleđa Slovenske plaže

Parcela na kojoj se nalazi fudbalski stadion je jedina imovina koja je ostala uknjižena na klub.

FK Mogren koji je za dvije godine trebalo da proslavi vijek postojanja, u zenitu slave, prije devet godina, dobio je na poklon od tadašnje DPS gradske uprave gotovo 100.000 kvadrata zemlje u vlasništvo - kompleks od 12.000 kvadrata na Lugovima i 82.000 u Dubovici, na periferiji Budve, gdje je planirana izgradnja stadiona i pratećih sportskih i poslovnih sadržaja. Ideja je pala u vodu nakon što je Mogren 2009. ušao u aranžman sa sumnjivim of-šor kompanijama, iza kojih, prema navodima medija, stoji navodni narkobos Darko Šarić.

FK Mogren je sa firmom “Amsone enterprises Montenegro”, čiji je osnivač kiparska kompanija “Amsone enterprises ltd”, te firmom “Nova star CG”, osnovala novu firmu “Novostar investment DOO”, na koju je u Upravi za nekretnine bilo uknjiženo 1,2 hektara najatraktivnije zemlje na Lugovima.

Nakon burne reakcije javnosti, ugovor je raskinut, a najveći dio zemlje vraćen Opštini. Dio je, međutim, ostao u vlasništvu kluba. FK Mogren je bio u vlasništvu Opštine Budva, koja je godinama bila i glavni finansijer izdvajajući i po 240.000 eura godišnje.

Kompletni Lugovi su pod sporom jer povraćaj zemljišta traži staromještanskih porodica Ivanović i Rajković.

Bonus video: