Opština Pljevlja radove od milion eura nije prijavila inspekciji

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma potvrdili da Opština Pljevlja nije prijavila radove na glavnoj ulici nadležnoj inspekciji, što je po zakonu bila obavezna da uradi
138 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja trotoari, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja trotoari, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 15.11.2018. 20:34h

Opština Pljevlja nije prijavila urbanističko-građevinskoj inspekciji izvođenje radova u Ulici kralja Petra I, iako je to po zakonu bila obavezna da uradi.

To je “Vijestima” potvrđeno u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, uz konstataciju da je Opština o početku izvođenja radova krajem juna obavijestila Komunalnu policiju opštine Pljevlja.

Radovi obuhvataju rušenje i demontažu postojećih trotoara i ivičnjaka, mašinsko i ručno iskopavanje zemlje, ugradnju čistog tamponskog sloja od drobljenog kamena, uklanjanje postojećeg drveća, izradu slivnika i popločavanje granitnim pločama. Mijenjaju se i vodovodne instalacije i postavljaju se i cijevi za budući toplovod. Radovi će, prema riječima predsjednika Opštine Mirka Đačića preći milion eura.

Prema Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata, investitor je dužan da o radovima adaptacije podnese prijavu nadležnom inspekcijskom organu. Uz prijavu, podnosi opis radova koje namjerava da izvodi.

“U slučaju da organ iz stava 1 ovog člana utvrdi da se radovi navedeni u prijavi smatraju rekonstrukcijom objekta, dužan je da u roku od sedam dana od dana prijema prijave, upozori lice iz stava 1 ovog člana, na neophodnost postupanja u skladu sa čl. 89, 91 i 92 ovog zakona. Nadležni inspekcijski organ je dužan da prijavu radova adaptacije iz stava 1 ovog člana objavi na internet stranici u roku od jednog dana od dana podnošenja prijave”, piše u Zakonu.

Zakonom je i propisano da novčana kazna iznosi od 5.000 do 40.000 za pravno lice koje o radovima adaptacije na postojećem objektu ili dijelu objekta ne podnese prijavu nadležnom inspekcijskom organu.

Prijavu građenja i dokumentaciju investitor je dužan da podnese nadležnom inspekcijskom organu u roku od 15 dana prije početka građenja. Prijava građenja objavljuje se na internet stranici nadležnog inspekcijskog organa u roku od jednog dana od dana podnošenja prijave.

Iz Ministarstva tvrde da su radovi koje izvodi Opština Pljevlja radovi adaptacije i tekućeg održavanja postojeće ulice, a odnose se na promjenu kanalizacionih cijevi, vodovodnih, toplovodnih, istog kapaciteta i za to im nije neophodna dokumentacija shodno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Iz Ministarstva nisu odgovorili na osnovu čega su zaključili da li se radi o adaptaciji, a ne rekonstrukciji, ukoliko im Opština nije prijavila početak gradnje.

Na pitanje šta će Ministarstvo preduzeti ukoliko Opština Pljevlja nije ispoštovala zakonske obaveze prije početka izvođenja radova, iz Ministarstva su odgovorili da se za lokalne objekte od opšteg interesa, shodno članu 223 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, primjenjuju propisi jedinice lokalne samouprave do donošenja plana generalne regulacije Crne Gore, u dijelu koji se odnosi na vodovodnu, telekomunikacionu i kanalizacionu infrastrukturu, toplovode, opštinske puteve, ulice u naseljima i trgove, javnu rasvjetu.

“To podrazumijeva i sprovođenje nadzora na pomenutim objektima, od strane nadležne inspekcije jedinice lokalne samouprave, a ne Ministarstva”, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Rekonstrukcija glavne ulice u Pljevljima počela je 23. juna, kada su posječena stabla u centru grada, a cijeli posao je trebalo da bude završen za 100 dana. U međuvremenu je Opština sa izvođačem radova, pljevaljskom firmom “Ving”, potpisala ugovor za dodatnih sto dana za završetak cjelokupnog posla.

Za rušenje na trgu ne treba saglasnost ministarstva

Iako nisu obuhvaćeni projektom, investitor razmatra opciju izvođenja radova na uređenju Trga Đorđija Peruničića, koji se naslanja na Ulicu kralja Petra I. Zbog toga Opština planira da poruši osam poslovnih prostora na trgu i umjesto njih izgradi veliko stepenište sa zelenim površinama. “Opštini ne treba saglasnost Ministarstva za rušenje osam poslovnih prostora u centru grada na mjesto kojih u sklopu rekonstrukcije Trga Đorđija Peruničića treba da uradi veliko stepenište sa zelenim površinama. Rušenje se prijavljuje Urbanističko-građevinskoj inspekciji, shodno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, a prijava rušenja postojećih objekata može da bude u sklopu prijave građenja (rekonstrukcije) trga, u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima”, navodi se u odgovorima Ministarstva.

Bonus video: