„Optičke“ brzine i za ADSL korisnike

Novi način pristupa, imajući u vidu brzine i pokrivenost koju Telekom pruža u svojoj mobilnoj mreži, biće dostupan većini korisnika po cijenama koje neće biti mnogo više u odnosu na postojeće
282 pregleda 6 komentar(a)
Brzi internet, Foto: Shutterstock
Brzi internet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.03.2015. 14:19h

Korisnici Crnogorskog Telekoma imaće privilegiju da tokom ove godine, među prvima u svijetu, isprobaju pristup internetu hibridnom metodom, koja podrazumijeva objedinjeno korišćenje fiksne i mobilne mreže.

To se prvi put javno čulo na nedavno završenom Svjetskom kongresu mobilne telefonije u Barseloni, koji je okupio više od 70.000 posjetilaca iz cijelog svijeta. Na susretima sa direktorima Deutsche Telekoma, čiji je Crnogorski Telekom dio, najavljen je cio niz novih usluga i proizvoda za sva tržišta gdje njemačka telekomunikaciona kompanija posluje, između ostalog i za Crnu Goru.

Hibridni pristup je posebno povoljan za korisnike do kojih optički kabl ne može doći tako brzo a imaju potrebu za većim briznama prenosa. Takvi će korisnici dobiti poseban ruter koji će, osim pristupa fiksnoj mreži, odnosno ADSL-u, imati i SIM karticu. Čim korisnik krene da preuzme neki veći paket podataka sa interneta, „u pomoć“ uskače 4G mobilna mreža i diže brzinu downloada ekvivalentnu vezi optičkim kablom.

„Hibridna tehnologija predstavlja inovaciju u oblasti pristupnih mreža. Glavni cilj ove inovativne tehnologije je da se objedine do sada potpuno odvojeni kapaciteti u fiksnoj i mobilnoj pristupnoj mreži, kako bi se korisniku omogućilo korišćenje većeg propusnog opsega tj. veće brzine i bolji kvalitet servisa“, kaže u razgovoru za „Vijesti“ direktor za razvoj mreže i servisa u Crnogorskom Telekomu Bojan Perović, dodajući da je ta tehnologija je već interno testirana prošle godine.

On potvrđuje da je suština hibridnog pristupa u tome da se internet preko fiksne mreže, u slučaju potrebe, automatski dopunjava internetom preko mobilne mreže, i to onda kada korisniku zatreba veći kapacitet prenosa za download više fajlova, gledanje video zapisa i slično.

Na pitanje kolika će biti cijena takvog pristupa internetu, odnosno, da li će ona i koliko odudarati od trenutne prosječne cijene flat paketa od 20 eura mjesečno, Perović daje dobre vijesti.

„Kao što je slučaj sa svim inovativnim tehnologijama, u početnim fazama troškovi implementacije su veći kada ih uporedimo sa postojećim rješenjima. Kasnije, sa sve većim usvajanjem tehnologije od strane prozvođača i korisnika, ta cijena osjetno pada i dolazi do nivoa cijene "zrelih" proizvoda. To je prirodni ciklus u razvoju novog proizvoda a mi smo u želji da što prije dođemo do cijena prihvatljivih za naše korisnike, kroz pregovore sa proizvođačem uspjeli da cijenu znatno snizimo i približimo je cijenama važećim za već postojeće tehnologije“, precizira Perović.

Novi način pristupa, prema njegovim riječima, imajući u vidu brzine i pokrivenost koju Telekom pruža u svojoj mobilnoj mreži, biće dostupan „većini korisnika“.

„Kako razvoj mreže prati rast potreba naših korisnika, to će dostupnost ovog servisa rasti iz godine u godinu i siguran sam da ćemo vrlo brzo moći da ga ponudimo svim korisnicima“, naveo je Perović.

Na pitanje zašto je Deutsche Telekom izabrao baš Crnu Goru za start ove tehnologije, Perović navodi da, iako mala, država u tehnološkom smislu uopšte ne zaostaje za najnaprednijim evropskim i svjetskim tržištima.

„S druge strane, upravo veličina našeg tržišta daje nam određene prednosti u procesu testiranja novih tehnologija, prije svega zbog mogućnosti boljeg izbora, kontrole i komunikacije sa testnim korisnicima“, kazao je Perović.

Bonus video: