Otkriće koje bi moglo da dovede u pitanje teorije o nastanku Sunčevog sistema

Mjerenja koje je obavila Rozeta ukazuju na to da su molekuli kiseonika u oblaku gasa kojim je obavijana kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko postojali "prije ili za vrijeme" njenog nastanka
7 komentar(a)
kometa, Foto: ESA
kometa, Foto: ESA
Ažurirano: 28.10.2015. 21:11h

Naučnici su objavili danas da su otkrili velike količine kiseonika na kometi 67P/Čurjumov-Gerasimenko, koja je u avgustu proletjela pored Sunca sa evropskom sondom Rozetom u svojoj pratnji.

Otkriće, okarakterisano kao "veliko iznenađenje", moglo bi da dovede u pitanje postojeće teorije o nastanku Sunčevog sistema, kazao je naučnik Andre Biler sa Univerziteta u Mičigenu.

Kako prenosi AFP, mjerenja koje je obavila Rozeta ukazuju na to da su molekuli kiseonika u oblaku gasa kojim je obavijana kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko postojali "prije ili za vrijeme" njenog nastanka.

Ovi podaci bi mogli da utiču na naše shvatanje hemije formiranja Sunčevog sistema prije nekih 4,6 milijardi godina.

"Vjerujemo da je ovaj kiseonik praiskonski, odnosno da je stariji od Sunčevog sistema", istakao je Biler.

Naučnici su dosad smatrali da nema kiseonika (O2) na kometama kao što je 67P/Čurjumov-Gerasimenko koja je predmet intenzivnog proučavanja i istraživanja evropske svemirske robotske laboratorije.

Budući da se lako miješa sa drugim elementima, naučnici su vjerovali da kiseonik ne može da "preživi" tako dugi period u čistom stanju, navela je Katrin Altveg sa Univerziteta u Bernu, jedna od autora studije objavljene u čaosopisu Nature.

"Dokaz o kiseoniku kao drevnoj supstanci lako može da diskredituje pojedine teorijske modele nastanka sunčevog sistema", istakla je ona.

Kometu tokom putovanja kroz svemir u stopu prati sonda Rozeta čija je istorijska misija da otkrije tajnu porijekla života na Zemlji.

Naučnici vjeruju da su komete "posijale" život na Zemlji.

Oni su tokom nekoliko mjeseci pratili koncentraciju kiseonika u vodi na kometi kako bi vidjeli da li će se molekuli gasa raspršiti pod udarom solarnih vjetrova. To se nije dogodilo, čime je dokazano da se kiseonik nalazi u samoj kometi, a ne samo oko njene površine.

Vodeće teorije prepostavljaju da je Sunčev sistem nastao u haotičnom miješanju materije koja je lebdjela u pravcu i iz pravca tek nastalog Sunca.

Čiste, ledene čestice kiseonika ne bi opstale u tako nasilnom okruženju, smatraju istraživači i zaključuju da je cio proces morao da bude "nježniji".

Molekuli kiseonika su dosad pronađeni svega dva puta u Sunčevom sistemu van zemljine astmosfere i to na ledenim mjesecima Jupitera i Saturna, ali nikada na kometi.

Novi podaci koje je sonda Rozeta prikupila sugerišu da prisustvo vode na kometama predstavlja prije pravilo, nego li izuzetak, kazali su naučnici.

Molekuli kiseonika su četvrti najčešći gas detektovan u ostacima magličastog ovoja komete.

Njihovo prisustvo, kazala je Altveg, nam ne govori o porijeklu života na Zemlji, ni o njegovom mogućem prisustvu na nekom drugom mjestu u univerzumu.

U slučaju egzoplaneta, "kombinacija O2 i metana uzimana je kao znak mogućeg postojanja života", rekla je ona.

"Na kometi imamo i jedno i drugo, ali ne i život. Što znači da kiseonik možda i nije najbolji biopotpis", zaključila je Altveg.

Bonus video: