Otkrivena planeta "toplija od većine zvijezda"

Planeta je gotovo "zaključana" za svoju zvijezdu, što znači da uvijek pokazuje isto lice, baš kao što naš Mjesec nikad Zemlji ne pokazuje svoju udaljenu stranu
70 pregleda 0 komentar(a)
Kelt-9b, Foto: Twitter.com
Kelt-9b, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 07.06.2017. 06:48h

Naučnici su otkrili užarenu planetu na kojoj temperatura površine prelazi 4.000 stepeni, vruću gotovo kao naše Sunce, piše BBC.

To je dijelom iz razloga što je zvijezda domaćin planeta KELT-9b i sama jako vruća, a dijelom jer je ta nepoznata planeta vrlo blizu nje - potrebna su mu samo dva dana da prođe njenu orbitu.

Takva blizina znači da planeta ne može da postoji dugo, jer radijacija raznese gasove u njegovoj atmosferi i oni nestanu u svemiru.

Stručnjaci kažu da je planeta nalik kometi dok kruži od jednog do drugog pola zvijezde, što je još jedan čudan aspekt toga otkrića.

Vijest o KELT-9b objavljena je u naučnom časopisu Nature, a pojedinosti predstavljene na godišnjem sastanku Američkog astronomskog društva u Ostinu u Teksasu, prenosi N1.

"KELT-9b otkrili smo 2014., ali nam je trebalo mnogo vremena da i sami povjerujemo da je taj bizarni i neobičan svijet ustvari planeta koja kruži oko druge zvijezde", rekao je prof. Skot Gaudi sa univerziteta Ohajo.

Prema njegovim riječima, masa planete je tri puta, a veličina dva puta veća od Jupitera.

"Zvijezda domaćin je dva i po puta veća od Sunca, gotovo je dvostruko toplija od Sunca i okreće se velikom brzinom", dodao je Gaudi.

Planeta je gotovo "zaključana" za svoju zvijezdu, što znači da uvijek pokazuje isto lice, baš kao što naš Mjesec nikad Zemlji ne pokazuje svoju udaljenu stranu.

Zbog toga temperatura na "dnevnoj" strani planete ide do 4.300 stepeni - više nego na uobičajenim zvijezdama u galaksiji Mliječnog puta.

Zvijezda domaćin, nazvana KELT-9, isijava toliko ultraljubičastog zračenja da može potpuno da uništi atmosferu planete, kažu naučnici.

Radi se o tzv. objektu tipa A koji izuzetno intenzivno sjaji, ali kratko živi. Životni vijek im je nekoliko miliona godina, za razliku od Sunca koje bi moglo da traje milijardama godina.

Zato neće proći dugo vremena do trenutka prije nego što se KELT-9 "pukne", iscrpi svoje gasove i "pojede" planetu, kažu naučnici.

Bonus video: