Otkrivene dvije nove vrste pauka: Spektakularni paunovi

165 pregleda 0 komentar(a)
Maratus jactatus, Foto: Jirgen Oto
Maratus jactatus, Foto: Jirgen Oto
Ažurirano: 01.03.2015. 10:11h

Dvije nove vrste paukova, koji su zbog jarkih boja i specifičnih elegantnih pokreta za vrijeme parenja, nazvani paukovima paunovima, otkrivene su u južnom dijelu Kvinslenda.

Šarena verzija "pauka pauna", tačnije, ona sa plavim i crvenim prugama, dobila je nadimak Sparklemuffin, a crno-bijela verzija - Skeletorus. Ova vrsta pauka poznata je od ranije, odnosno do sada se zna za tri verzije, a za otkriće dvije nove vrste zaslužni su Mdline Žirar sa univerziteta Berkli u Kaliforniji i njen prijatelj iz Vondul Rendž nacionalnog parka, piše Live Science.

"Uprkos velikom broju vrsta koje smo otkrili posljednjih nekoliko godina, ne mogu se oteti utisku da smo zapravo samo zagrebali površinu ispod koje se krije nova nevjerovatna grupa pauka te da priroda priprema nova, uzbudljiva iznenađenja", rekao je Jirgen Oto, entomolog i fotograf, i koautor studije o ovim novim vrstama koju uz njega potpisuje i Dejvid Hil.

Mužjaci vrste Maratus jactatus dugi su oko četiri i po milimetra i ponosni su vlasnici plavo-crvenih pruga, koje ženke i "bebe" nemaju.

Ženka i beba pauka Maratus jactatus

Mužjaci vrste Maratus sceletus nešto su manji, od 3.7 do 4.2 milimetra, a svojim bojama podsjećaju na kostim za Noć vještica. Obje su vrste poznate i po svom "svadbenom plesu", što je, uz jarke boje, još jedan razlog zbog kojega su dobili ime "paunovi".

Maratus sceletus

Bonus video: