Ova kapsula bi putnike mogla da prevozi brzinom od 1.080 kilometara na sat

Tehnologija je bazirana na kapsulama koje se elektromagnetnim talasima pokreću kroz vakuum cijevi
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2018. 07:47h

Njemačka kompanija BMW dizajnirala je kapsulu, koja će prevoziti putnike brzinom od čak 1.080 kilometara na sat.

Na manifestaciji "Mjesec dana inovacija“ u Dubaiju je nedavno predstavljena putnička kapsula koja će voziti na relaciji Dubai – Abu Dabi, a putovanje će trajati svega 12 minuta.

Inače, za vožnju na istoj relaciji vozom, potrebno je par sati, automobilom oko sat vremena, a avionom 15 minuta. Prototip kapsule je prvi put prikazan široj javnosti na manifestaciji u Dubaiju, prenosi RTS.

Riječ je o "hajperlup" (Hyperloop) transportnom sistemu koji BMW-ova ćerka firma "DesignWorks" razvija sa kompanijom "Virgin Hyperloop One", objavljeno je u saopštenju na sajtu njemačke kompanije.

Tehnologija je bazirana na kapsulama koje se elektromagnetnim talasima pokreću kroz vakuum cijevi brzinom koja može da dostigne i 1.080 kilometara na sat.

Glavni izazov za tim firme "DesignWorks" bio je kako da obezbijede udobnu i zanimljivu unutrašnjost kapsule bez prozora, a koja bi istovremeno osigurala da svi putnici sjede tokom putovanja.

Da bi putnici dodatno uživali, dizajneri su se inspirisali tradicionalnim arapskim modelima, ali uz futurističke i moderne detalje.

Da su se potrudili, govori i podatak da prva klasa u kapsulama ima kožna sjedišta sa ekranima osjetljivim na dodir koji kontrolišu zagrijevanje i hlađenje sjedišta i jačinu svjetla, a nudi i ličnu zabavu u vidu izbora filmova i TV emisija.

Ukoliko dođe do realizacije ove vrste transporta, "DesignWorks" biće zadužena za pravljenje udobnih kapsula, a "Virgin Hyperloop One" sa Ministarstvom transporta Ujedinjenih Arapskih Emirata za infrastrukturu.

Galerija

Bonus video: