Ovaj BMW je izgledao obično, a bio jači i od ferarija

Troipolitarski šestocilindarski motor porijeklom iz modela M1 razvijao je 286 KS, fantastično se odazivao na svaki pritisak papučice gasa
88 pregleda 2 komentar(a)
BMW (novina)
BMW (novina)
Ažurirano: 09.02.2016. 20:36h

BMW je osamdesetih godina prošlog vijeka na automobilsku scenu lansirao automobil koji će kasnije postati ikona u svijetu sportskih limuzina.

Pomalo stidljivo, Bavarci su 1985. godine na sajmu u Amsterdamu predstavili M5, sportsku verziju serije 5 sa kodnom oznakom E28.

Novi BMW je bio dopadljiv i cijenjen među entuzijastima, ali ga javnost nije vidjela kao prekretnicu u automobilskoj istoriji. Jedna od prepreka je bila njegova cijena.

M5 je nudio fantastičnih 286 KS u vrijeme kad je ferari 328 imao samo 270, ali je koštao 80.000 njemačkih maraka, samo desetak hiljada manje od egzotičnog "propetog konjića".

Osim toga, M5 je izgledao gotovo identično kao obična serija 5. Poneki logotip tu i tamo, nešto drugačiji spojler i retrovizori u boji karoserije - to su bile jedine razlike.

Međutim, bio je to vuk u jagnjećoj koži. Pod limom neupadljive četvrtaste karoserije krila se prava trkačka mašinerija.

Šasija modela 535i je sa proizvodne trake u Dingolfingu prebacivana u radionicu BMW motorsport divizije u Garhingu u blizini Minhena, gdje je opremana ojačanim vješanjem, jedinstvenim enterijerom i supersnažnom mašinom.

Kakav je to samo motor bio! Nešto izmijenjena verzija troipolitarskog šestocilindraša sa 24 ventila iz supersportskog modela M1. Evropska verzija pod kodnim nazivom M88 nije imala katalizator, i isporučivala je 290 konjskih snaga pri 6,500 obrtaja, što je bilo dovoljno da limuzinu od tonu i po dovede do 240 km/h. Bila je to tada najbrža limuzina na svijetu.

Uz pomoć Getragovog petostepenog manuelnog mjenjača, M5 je do 100 km/h ubrzavao za 6,2 sekunde. Potrošnja je bila 11,2 litra, bar tako je pisalo u katalogu.

Ipak, ono što brojke ne mogu da prenesu, bio je fantastičan osjećaj reakcije motora na svaki dodir pedale gasa, nešto što današnji automobili opterećeni mnogobrojnim sistemima za redukciju emisije gasova rijetko mogu da pruže.

U tim danima kada nije bilo kontrole trakcije mogli ste da prekrijete bulevar oblakom dima od guma, ali prvi M5 je bio poznat i po tome što ga je bilo ekstremno teško iskontrolisati na kiši.

M5 E28 je jedan od najrjeđih BMW-a svih vremena. Ukupno ih je proizvedeno samo 2.191. Iako u svoje vrijeme nije bio zvijezda, E28 M5 je postavio temelje dinastije superlimuzina koja hara svijetom već tri decenije.

Sportski detalji i u unutrašnjosti

Mada je u osnovnom dizajnu bio identičan standardnom modelu, enterijer M5-ice je imao par specijalnih detalja. Bio je tu trokraki M-Technic volan, kao i sportska prednja sjedišta. Na prvim primjercima, na vrhu ručice mjenjača stajao je M znak, a kasnije trobojni logotip. Instrument tabla bila je gravirana na 280 km/h, a umjesto mjerača potrošnje postavljen je specijalni obrtomjer.

I prtljažnik je bio poseban po tome što je akumulator bio smješten u poseban odjeljak, imao je tepih od pliša, kao i mrežu koja je trebalo da spriječi tumbanje prtljaga.

Bonus video: