Ovaj dron je veličine novčića i uskoro će biti dostupan na tržištu

Kako je dron malih dimenzija, ni baterija nije velika pa će omogućiti 5 do 7 minuta leta nakon 15 minuta punjenja. U tako malom pakovanju opremljen je senzorima i tehnologijom koje će ga držati stabilnim
7 komentar(a)
Aerius, mali dron, Foto: Axisdrones.com
Aerius, mali dron, Foto: Axisdrones.com
Ažurirano: 19.08.2015. 19:49h

Dronovi su za vrlo kratko vrijeme postali toliko opšteprisutni da nas danas više ne bi čudilo ni da ih vidimo na policama supermarketa, a još su nedavno bili SF gadget o kojem možemo da sanjamo.

Tada su mogli da ih priušte filmaši i kompanije za ozbiljan rad koji su se radije odlučile za drona umjesto helikoptera.

Najpoznatije kompanije koje ih proizvode, nadmeću se koja će napraviti bržu, bolju ili napredniju letjelicu i slični dronovi su preplavili tržište.

Kompanija Axis Drones odlučila se za mini dronove, a najnoviji Aerius, najmanji je na svijetu. Dimenzijama 3x3x2 cm toliko je malen da ima svoje kućište unutar kontrolera.

Nakon što su ga uspješno finansirali u crowdfunding kampanji, Aerius na tržište stiže krajem septembra, po cijeni od 35 dolara.

Kako je dron malih dimenzija, ni baterija nije velika pa će omogućiti 5 do 7 minuta leta nakon 15 minuta punjenja. U tako malom pakovanju opremljen je senzorima i tehnologijom koje će ga držati stabilnim.

24sata.hr

Bonus video: