Ovo ste čekali devet godina

Za razliku od svojih prethodnika, aktuelna lokalna uprava odlučno je krenula u rješavanje jednog od najznačajinijih problema za grad pod Orjenom
280 pregleda 0 komentar(a)
Autobuska nova lokacija, Herceg Novi, Foto: Radio Jadran
Autobuska nova lokacija, Herceg Novi, Foto: Radio Jadran
Ažurirano: 16.11.2018. 07:10h

Gotovo da ne postoji partija koja nije u svom predizbornom programu obećavala rješenje ovog problema u Herceg Novom. Punih devet godina građani su slušali o izgradnji nove autobuske stanice. I pored svih obećanja i pokušaja, projekat izgradnje autobuske stanice nije bio realizovan.

Za razliku od svojih prethodnika, aktuelna lokalna uprava odlučno je krenula u rješavanje jednog od najznačajinijih problema za grad pod Orjenom. Očekuje se da idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje pomenutog projekta na lokaciji Igalo – Bare, sa prilaznom saobraćajnicom, bude gotovo do polovine decembra. Izrada idejnog projekta kompleksa same stanice vrijedna je 14.900€, dok izrada idejnog projekta prilazne saobraćajnice košta 7.060€.

Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog uradila je studiju u kojoj su razmatrane lokacije za izgradnju stanice. Studija je pokazala da je prednost lokacije na Šištetu u tome što se nalazi sa zapadne strane grada i gravitira prema graničnim prelazima prema Hrvatskoj i prema kraku buduće zaobilaznice i brze trase magistrale koje započinju u Sutorini. Osim toga, u pitanju je zemljište u vlasništvu Opštine koje se prostire na površini od oko 21.000 m2. ,,Za samu zgradu neće biti potrebno više od 2.000 kvadrata, plus peroni i sve ono što je sastavni dio svake stanice. Najprije, gradićemo zgradu sa svim onim što je potrebno, a onda je kasnije eventualno proširivati objljektima poslovno-privrednog karaktera", obrazložio je direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Boro Lučić.

HERCEG NOVI DOBIJA MODERNU AUTOBUSKU STANICU

Kako je saopštio predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, tokom 2019. godine biće započeti radovi na izgradnji аutobuske stanice na lokaciji Šištet u Igalu, a do tadaće biti završena kompletna projektna dokumentacija i izabran izvođač radova. ,,S obzirom da je izrada idejnog projekta u toku, ne možemo još reći tačan broj perona i pratećih objekata, ali ono što sigurno znamo jeste da će objekat odgovarati standardima koje podrazumijeva jedna moderna autobuska stanica. Imajući u vidu da je opredijeljena parcela od više od 20.000 kvadrata, biće dovoljno prostora za perone, parking za autobuse, poslovne prostore i prateće sadržaje", objasnio je Katić.

Nakon izrade idejnog rješenja i glavnog projekta biće poznato koliko će koštati izgradnja autobuske stanice. ,,Za sada smo stanovišta da Opština treba Autobusku stanicu da gradi iz sopstvenih sredstava. Svakako, biće urađen biznis-plan, ali sada sve upućuje da je ta investicija apsolutno isplativa za lokalnu upravu", saopštio je Katić.

BESPLATAN PREVOZ ZA DJECU, ĐAKE I NAJUGROŽENIJE

Lokalna uprava je omogućila besplatan prevoz tokom cijele školske godine đacima iz novskih sela i prigradskih naselja, kao i onima čije su porodice u teškoj materijalnoj situaciji i štićenicima Dječijeg doma ,,Mladost". Osim toga, obezbijeđen je besplatan prevoz za najugroženije penzionere sa teritorije novske opštine.

Po prvi put u tri decenije linija gradskog prevoza je produžena, pa autobusi sada saobraćaju do ulaska u Sutorinu, čime je Opština pozitivno odgovorila na brojne zahtjeve građana. Na ovaj način izlazi se u susret potrebama brojnih građana, mještanima naselja Bajkovina i Njivice, kao i brojnim zaposlenima velikih poslovnih centara u ovom dijelu grada, kojima će produžena linija umnogome olakšati prevoz do posla. Osim toga, biće uvedeno još jedno stajalište, na raskrsnici prema naseljima Servisna zona i Bajkovina, zbog građana koji žive i rade u ovom dijelu grada.