Ovo su Žong Žong i Hua Hua, prvi klonirani majmuni u istoriji

Oni će biti korisni ne samo u medicinske svrhe, za istraživanje genetičkih bolesti, već i kancera, autoimunih bolesti ili metaboličkih poremećaja
584 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2018. 10:29h

Poslije trista pokušaja kineski naučnici uspjeli su da kloniraju majmune. Dva majmuna, Žong Žong i Hua Hua, prvi su primati koji su klonirani istom tehnikom kojom je svojevremeno klonirana i ovca Doli.

Uprkos tome što se čini da je sve bliža mogućnost da će ovim postupkom jednog dana i ljudi biti klonirani, kineski naučnici smatraju da smo još daleko od ljudskih klonova, piše Tanjug.

Osim toga, naglašavaju stručnjaci, prethodno bi moralo da se odgovori na brojna etička i pravna pitanja, piše Independent.

Ipak, tehnika će omogućiti istraživačima da stvore laboratorije pune genetski identičnih majmuna, što bi našlo veliku primjenu u naučnom i medicinskom istraživanju.

Oni će biti korisni ne samo u medicinske svrhe, za istraživanje genetičkih bolesti, već i kancera, autoimunih bolesti ili metaboličkih poremećaja, ističe Ćang Sun sa kineskog Instituta za neurologiju.

Klonirani majmuni rođeni su prije osam i šest nedjelja u jednoj laboratoriji u Kini.

Galerija

Bonus video: