Pametne vrane koriste i alat

Osim praktičnih sposobnosti, jedno od istraživanja pokazalo je da vrane mogu da upamte lice čak i duže od devet i po godina
209 pregleda 0 komentar(a)
Vrane, Foto: Shutterstock
Vrane, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.08.2016. 17:53h

Vrane, koje važe za najpametnije ptice, ponovo su iznenadile naučnike svojom inteligencijom, ovog puta koristeći alat da bi lakše prenijele drugi predmet.

Oko 3.000 kilometara od istočne obale Australije nalazi se idilično lijepa Nova Kaledonija, ali najfascinantnija stvar na tim ostrvima su vrane.

Osim što su najpametnije ptice i što mogu da rješavaju probleme na nivou sedmogodišnjeg djeteta, one prave sopstveni alat i znaju da će se nivo vode podići ako u nju bacite kamen ili neki drugi teški predmet, prenosi Sputnjik.

Naučnici vrane na Novoj Kaledoniji proučavaju već dugo i nedavno su otkrili nešto na šta još nisu naišli kod tih životinja.

Kako piše “New scientist”, vrane koriste pomoćni alat kako bi lakše nosile neke druge predmete, na primjer, pomoću drvenog štapića prenose metalnu maticu.

To je navodno prvi put da neka životinja umeće jedan predmet u drugi da bi ga prenijela na drugu lokaciju.

“Jedna je vrana pomoću štapića prenijela predmet koji je bio prevelik da bi ga nosila u kljunu, što znači da joj je alat olakšao kontrolisanje predmeta”, napisao je rukovodilac istraživanja na Univerzitetu Lund, Ivo F. Jakobs. Naučnici, međutim, napominju da je riječ o pticama koje su se izlegle u zatočeništvu, pa su dodatna istraživanja potrebna za ptice u prirodi.

Osim ovih praktičnih sposobnosti, jedno od mnogobrojnih istraživanja pokazalo je da vrane mogu da upamte lice čak i duže od devet i po godina. Džon Marzluf, biolog Univerziteta u Vašingtonu, tvrdi da je razlog za to to što vrane moraju biti veoma oprezne kada su u dodiru sa ljudima jer, premda ih pojedini hrane, ima ljudi koji ih ubijaju.

Bonus video: