Partijama za kirije 439 hiljada

Uprava za imovinu prošle godine dala najviše novca za centralu Demokrata
81 pregleda 3 komentar(a)
Uprava za imovinu, Foto: Savo Prelević
Uprava za imovinu, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.10.2018. 16:43h

Uprava za imovinu je prošle godine potrošila oko 439 hiljada eura za iznajmljivanje poslovnih prostora koje koriste političke partije.

Prema podacima Uprave, na čijem je čelu Blažo Šaranović, prošle godine je najviše plaćeno za iznajmljivanje prostorija koje koriste Demokrate.

Za stranačke prostorije partije koju vodi Aleksa Bečić isplaćeno je oko 62 hiljade eura. Za partijsku centralu Pokreta za promjene (PzP) isplaćeno je 58.917, dok je za iznajmljivanje prostorija u Hercegovačkoj ulici u centru Podgorice, koje koristi Nova srpska demokratija (Nova), prošle godine potrošeno 52.360 eura.

Prema podacima Uprave dostavljenim “Vijestima” iz državne kase je prošle godine potrošeno 55.080 eura za stranačke prostorije Socijalističke narodne partije (SNP).

Uprava je obavezna da parlamentarnim partijama svakog mjeseca plaća zakup poslovnih prostorija.

Tu obavezu ima na osnovu Međustranačkog ugovora o uslovima, načinu i postupku obezbjeđivanja i korišćenja prostora za rad parlamentarnih stranaka, koji je potpisan 1993. godine.

Državna revizorska institucija (DRI) je prije osam godina, kada je radila reviziju poslovanja Uprave za nekretnine, ukazala da se novac plaća na osnovu međustranačkog dogovora i upozorila da su izdaci za zakup poslovnih partija za rad parlamentarnih stranaka neosnovani, s obzirom da se zakonom o budžetu izdvaja novac za njihov rad. Predviđeno je da partije same biraju prostor.

Prema podacima Uprave za iznajmljivanje stranačkih prostorija Bošnjačkoj stranci prošle godine je potrošeno 30.250 eura, dok je za kiriju Demokratskoj narodnoj partiji (DNP) isplaćeno 28.012 eura.

Za prostorije koje koristi Demos plaćeno je 31.68, kirija za stranačku cenralu Građanskog pokreta URA bila je 41.635 eura, dok je Radničkoj partiji plaćeno 16.200 eura.

Kirija za prostorije koje koristi koalicija “Albanci odlučno” iznosila je oko 23 hiljade eura, Liberalne partije 11.940 eura, dok je prošlogodišnja kirija za prostorije koje je koristila Pozitivna Crna Gora iznosila 25.903 eura. DPS i SDP imaju stranačke prostorije u staroj zgradi Vlade, koje su im pripale kao nasljednicama SKJ.

Bonus video: