PayPal za početnike: E-mail i kartica za početak

Preko PayPala građani Crne Gore će moći da kupuju proizvode iz cijelog svijeta
6147 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2014. 18:14h

Građani Crne Gore odnedavno mogu da otvore naloge na PayPalu, najvećem sistemu za slanje novca i plaćanje putem interneta.

Tako će sada crnogorskim građanima biti dostupne internet prodavnice najvećih svjetskih brendova. Osim toga, korisnici iz Crne Gore putem PayPala mogu i da šalju novac u inostranstvo.

Za registraciju PayPal naloga, neophodni su validna e-mail adresa i podržana platna kartica. Nalog se registruje na stranici www.paypal.com. Moguće je otvaranje „Individual” ili „Bussines” naloga. Kada izaberete tip naloga, izaberite i državu (Montenegro). U procesu registracije, neophodno je da korisnik unese redom tražene podatke.

Nakon unosa ličnih podataka, unose se podaci o kreditnoj kartici.

Credit card number je broj vaše kreditne kartice, obično napisan na prednjoj strani kartice i sadrži 16 cifara. Na kartici su te cifre podijeljene u četiri grupe, od po četiri cifre, ali ovdje se unose spojeno. Unosi se i datum isteka kartie, te CSC (Card Security Code) - sigurnosni broj kartice, koji se nalazi najčešće na njenoj poleđini. Taj broj je trocifren za sve kartice osim za American Express, gdje se sastoji iz četiri cifre.

PayPal će vam poslati e-mail na adresu koju ste unijeli prilikom registracije. U mailu koji ste dobili postoji i link „Activate My Account“ (aktiviraj moj nalog) - kliknite na njega, čime PayPalu potvrđujete ispravnost unijete e-mail adrese.

Kada izaberete tip naloga, izaberite i državu (Montenegro). Neophodno je da korisnik unese redom tražene podatke

Slijedi verifikacija kreditne kartice. Na stranici vašeg PayPal naloga nalazi se link „Link and Confirm my debit or credit card“ (može i link “Get verified”). Sa vašeg računa će tokom ove procedure biti skinut 1,5 euro, ali će novac biti vraćen na vaš račun, nakon verifikacije. Prilikom transakcije, PayPal će banci poslati i četvorocifren broj, Expanded Use Number (EUN), koji vam je neophodan za verifikaciju PayPal naloga. Kada dobijete broj za verifikaciju, prijavite se na PayPal nalog i odaberite link „Confirm my debit or credit card“ koji se nalazi tamo gdje su bili i linkovi za verifikaciju e-maila i linkovanje kartice.

Na ovaj način ste kompletirali proces kreiranja naloga i verifikacije kartice i možete početi sa korišćenjem PayPala.

„PayPal je siguran, jednostavan i fleksibilan način plaćanja. Preko PayPala građani Crne Gore će moći da kupuju proizvode iz cijelog svijeta bez problema i naša misija je da ovaj proces olakšamo svima“, kazao je za portal Tehnologija.me direktor PayPala za centralnu i i istočnu Evropu, Damien Perillatom.

Prilikom kupovine ne morate da konvertujete novac. Pored uobičajenih globalnih valuta (funta, dolar, euro, jen, franak...), putem PayPala možete da kupujete i u turskim lirama, filipinskim pezosima, brazilskom realu, te pri tom ne plaćate razliku koja se plaća prilikom konvertovanja valuta.

Privatnost, zaštita i prevencija tehnološkog kriminala je ključna za čelnike PayPala. PayPal omogućava kupovinu bez dijeljenja informacija o kreditnoj kartici sa drugima. Ovaj sistem garantuje 100 odsto zaštite od neautorizovanih isplata sa računa korisnika.

Prema važećim propisima, građani Crne Gore i strani državljani ne plaćaju carinu za robu koju povremeno primaju iz inostranstva u manjim pošiljkama, ako njihova ukupna vrijednost ne prelazi 150 eura.

Kako se šalje novac

Ukoliko želite da nekome pošaljete novac putem PayPala, prijavite se na svoj nalog i unesite e-mail adresu primaoca. Adresa služi kao identifikacija, odnosno broj bankovnog računa u PayPal sistemu.

Potom izaberite željenu sumu, odaberite valutu i način isplate (on-line kupovina ili lične isplate). Kada potvrdite uplatu, primalac će o njoj dobiti obavještenje mailom.

Zasad ništa od e-trgovine

U PayPalu su sigurni da će uvođenje tog servisa plaćanja povećati internet trgovinu u Crnoj Gori.

„U kojem procentu, u ovom trenutku ne znamo, ali ono što nam je posebno važno jeste da se razvija lokalna online trgovina“, kazao je Perillatom za portal Tehnologija.me.

I iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT) su, kada je Crna Gora postala dio PayPal sistema, kazali da je „uvođenje PayPala kao sistema za e-palaćanje veoma važno za građane, ali i šansa za privrednike da iskoriste sve mogućnosti e-poslovanja i trgovine preko interneta“.

Nažalost, usluga PayPala na osnovu koje bi online trgovina mogla da funkcioniše, zasad nisu dostupni, jer u Crnoj Gori postoji mogućnost plaćanja na internetu za fizička lica i slanje novca, a ne prijema i plaćanja za pravna lica, što onemogućava plaćanje velikih porudžbine za posao kojim se bavite.

Galerija

Bonus video: