Pažin: Crna Gora na jesen pristupa Programu pravde EK

Pažin je naglasio da su sve crnogorske pravosudne institucije posmatrači u relevantnim evropskim pravosudnim mrežama i najavio da se pristupanje Crne Gore Programu pravde Evropske komisije očekuje na jesen
130 pregleda 2 komentar(a)
Zoran Pažin, Foto: Savo Prelević
Zoran Pažin, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.06.2018. 10:04h

Crna Gora će na jesen pristupiti Programu pravde Evropske komisije (EK), najavio je ministar pravde Zoran Pažin.

On je na konferenciji „Eurojust i saradnja sa trećim zemljama – iskustva i izazovi u zemljama Zapadnog Balkana“ podsjetio da je Sporazum između Crne Gore i EUROJUST-a o saradnji stupio na snagu prije godinu.

"Sporazum predstavlja najviši stepen povjerenja između Crne Gore i država EU u oblasti saradnje u borbi protiv teških oblika prekograničnog kriminala. Današnja konferencija je dokaz da je to povjerenje ne samo održano, već i produbljeno,“ ocijenio je Pažin.

On je kazao da o kvalitetu saradnje sa EUROJUST-om najbolje govori činjenica da je Crna Gora ažurno imenovala državnog tužioca za vezu i da su crnogorski državni organi tokom prošle godine bili uključeni u četiri predmeta pravosudne saradnje posredstvom EUROJUST-a.

Predmeti su se, kako je naveo, dominantno odnosili na krivična djela prevare, terorizma i pranja novca.

Pažin je naglasio da su sve crnogorske pravosudne institucije posmatrači u relevantnim evropskim pravosudnim mrežama i najavio da se pristupanje Crne Gore Programu pravde Evropske komisije očekuje na jesen.

On je dodao da je Zakon o pravosudnoj saradnji sa državama članicama EU u završnoj fazi.

Bonus video: