Pažnja, djeca kreću u školu!

Zone u blizini škole će za par dana vrvjeti od djece, pa vozači treba da otvore oči i smanje brzinu
172 pregleda 2 komentar(a)
djeca, saobraćaj,, Foto: Shutterstock
djeca, saobraćaj,, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.08.2016. 20:01h

Nova školska godina počinje za samo par dana, a to znači i veću gužvu u saobraćaju, ali i povećan rizik u blizini obrazovnih ustanova. Posebno oprezni treba da budu vozači, jer razigrana ili zamišljena djeca na putu do škole često i ne primijete vozilo koje im se približava. Zone oko škola će od preksjutra postati vrlo živi prostori. Užurbani roditelji će ostavljati i dočekivati djecu iz škole, a djeca će se razmiljeti posvuda, razgovarajući i igrajući se sa svojim drugarima. Dakle, mnogo toga će se dešavati u saobraćaju i na mnogo toga će vozači morati da obrate pažnju.

Naravno, niko od vas ne očekuje da zapamtite lokaciju svih škola u svom mjestu. Međutim, od vas se očekuje da pratite saobraćajnu signalizaciju i uočite znak koji vas upozorava da ulazite u zonu u blizini škole.

Uz ovaj znak opasnosti obično ćete ugledati i znak izričite naredbe koji propisuje ograničenje brzine kretanja vozila. Ograničenja brzine u blizini škola su uvijek niža od opšteg ograničenj au gradskim sredinama. Zato usporite i striktno poštujte ograničenje, a po potrebi dodatno smanjite brzinu. U blizini škole sporije uvijek znači bolje, jer pješak koga udari automobil koji se kreće brzinom od 50 km/h ima polovične šanse da ostane živ, dok pri 30 km/h šanse za preživljavanje rastu na 95 odsto. Sjetite se ovoga kada vozite u zonama gdje djeca mogu iznenada da banu na put.

Određen broj djece u školu putuje organizovanim prevozom, pa ako na zadnjem dijelu autobusa ili kombija uočite znak koji ukazuje da se radi o prevozu djece, obratite posebnu pažnju. Nikada ne obilazite ovakvo vozilo dok stoji na stajalištu, bilo kada u njega ulaze djeca ili kada se iskrcavaju. Takođe, u zoni škole nemojte da pretičete ni druga vozila, bez obzira koliko sporo se kreće. Teško ćete moći da iskontrolišete sve rizike koji iznenada mogu da se stvore pred vama.

Imajte na umu da djeca ne posjeduju sistem rasuđivanja i ne reaguju kao odrasli. Njihova moć procjene brzine automobila i mogućnosti da pređu ulicu takođe nijesu kao kod odraslih osoba. Dijete može naglo da potrči preko ulice ako ugleda druga ili drugaricu ili nešto drugo što ga je zainteresovalo. Ako se desi da dijete izleti ispred vozila, treba da reagujete što je moguće brže da izbjegnete incident. Kada ste u zoni škole, dijete može da se nađe sa bilo koje strane vozila, pa ne krećite unazad bez prijeke potrebe, a i kad morate to da radite dobro osmotrite teren. U zoni škole ni ne pomišljajte na korišćenje telefona ili drugih uređaja koji bi vam mogli skrenuti pažnju i budite spremni da se zaustavite u svakom trenutku.

Roditelji da sa djecom vježbaju put do škole

Roditelji koji namjeravaju da djecu puste da sama pješače do škole bi trebalo da prije toga preduzmu određene korake da bi djeca stekla rutinu, posebno u gradskim zonama. Nekoliko dana bi trebalo da ih vode do škole i to istom rutom, ne najkraćom već najbezbjednijom. To znači da treba prije birati put preko prelaza na raskrsnicama regulisanim semaforima, a gdje to nije moguće, birati pregledne i manje prometne pješačke prelaze.

Djeci treba objasniti svaki potez i upozoriti da ne istrčavaju na put, a dok ste sa njima ni ukom slučaju ne treba prelaziti ulicu dok je crveno svjetlo na semaforu. Stručnjaci kažu da su djeca spremna da samostalno pješače do škole u uzrastu od 9-10 godina.

Bonus video: