Pilotima dozvoljeno da umjesto papirnih mapa koriste iPad

A šta se dešava ako se iPad pokvari ili aplikacija zakaže? Testovi su pokazali da su Appleov operativni sistem iOS i aplikacija Mobile TC izuzetno stabilni
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2011. 10:32h

Piloti su se, još od najranijih dana avijacije, za nalaženje puta oslanjali na mape. Čak i u doba GPS uređaja i moderne avionske elektronike, možete ih vidjeti kako sa sobom nose četvrtastu torbu s mapama tešku desetak kilograma.

Međutim, pojavili su se prvi znaci da su ti dani sada prošli, jer su mape ustupile mjesto iPad uređaju.

Savezna vazduhoplovna administracija američkog ministarstva saobraćaja (Federal Aviation Administration, FAA) izdala je dozvolu čarter kompaniji Executive Jet Management (EJM) da može da koristi tablu kompanije Apple umjesto papirnih mapa.

Prema navodima medija, ovlašćenje je dobijeno nakon tromjesečnog rigoriznog testiranja i ocjenjivanja iPada i aplikacije Mobile TC, koju je razvila kompanija Jeppesen, proizvođač avionskih mapa.

Odluka važi samo za kompaniju EJM, ali nema sumnje da će to uticati na vazduhoplovstvo u cjelini. Dozvolivši pilotima da koriste Apleov iPad kao primarni izvor informacija, FAA je priznala potencijal tabličnih računara da postanu avionski instrumenti.

Ipad je među pilotima postao popularan još prošle godine, nakon prvog predstavljanja, ali je za ozbiljnu upotrebu morao proći stroge provjere i testove. Ipad sa instaliranom aplikacijom Mobile TC je provjeravan na 10 aviona, kojima je tokom 250 letova upravljalo 55 pilota.

Jedno od prvih pitanja koje su piloti postavljali tokom testova je šta se dešava ako se iPad pokvari ili aplikacija zakaže. Testovi su pokazali da su Appleov operativni sistem iOS i aplikacija Mobile TC izuzetno stabilni. U rijetkim slučajevima zaglavljivanja, sisem je jako brzo pokretan nanovo, jer su oporavak aplijacije i operativnog sistema izuzetno brzi.

I druge aviokompanije koje budu htjele da krenu stopama EJM, moraće da prođu strogu proceduru FAA.

FAA je primila još nekoliko zahtjeva za korišćenje iPada u pilotskoj kabini. Kompanija Alaska Airlines počela je da ga testira u novembru 2010. i do sada ga je isprobalo oko 100 njenih pilota. U kompaniji navode da im, pored toga što je zgodan za korišćenje, iPad rješava i problem težine, jer zamjenjuje oko 11 kilograma priručnika i mapa.

Aplikacija Mobile TC pored mapa sadrži i pravila za vizuelno i instrumentalno letenje, koja najčešće koriste komercijalni avio operatori. Za sada prikazuje samo elektronske verzije papirnih mapa koje Jeppesen pravi već godinama, ali će u buduće verzije vjerovatno biti dodate i GPS mogućnosti iPada.

Bonus video: