Počeo je CES 2016: Evo kako će izgledati bliska budućnost

"Mnogi proizvođači su razvili svoje sprave sa kojima sve naglašenije smajuju granicu između zbilje i mašte. Trendovi koji su bili pokazani lani na CES-u, ove godine su usavršeniji, pa tako ima sve više aplikacija za sport i fitness, 3D printanje kuca na vrata prosječnog korisnika zbog pada cijena i većih mogućnosti uređaja..."
1 komentar(a)
CES Las Vegas, Foto: Reuters
CES Las Vegas, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.01.2016. 17:58h

U Las Vegasu je danas počeo Sajam potrošačke elektronike - CES, na kojem će biti predstavljeno oko 20.000 proizvoda, od kojih će tek dvadeseti dio njih imati svoj komercijalni život.

Hrvatski Tportal piše da su već uvodni događaji pokazali da je glavni trend ovogodišnjeg sajma činjenica da povezivost mora postati obavezan dio klasičnih offline predmeta kakve poznajemo.

Na primjer, Sleep Number je pametna postelja. Senzori prate otkucaje srca, nivo stresa, temperaturu tijela... a krevet analizira te podatke putem aplikacije i tjera korisnika na spavanje kad procijeni da je to neophodno.

Postelja ima i mogućnost automatskog modifikovanja tvrdoće madraca. Jastuk Beddit skenira zvukove, pa će eliminisati hrkanje automatizovanim naduvavanjem kako bi osoba koja hrče pomjerila glavu i prestala da muči osobu sa kojom spava. A ako nema osobe sa kojom spava, može da stavi na glavu uređaj bordela Sheri’s Ranch i prilično uvjerljivo dočara intimne trenutke u virtuelnoj stvarnosti.

Tportal navodi da je u stvari virtuelna stvarnost jedan od trendova koji će dominirati CES-om.

"Mnogi proizvođači su razvili svoje sprave sa kojima sve naglašenije smajuju granicu između zbilje i mašte. Trendovi koji su bili pokazani lani na CES-u, ove godine su usavršeniji, pa tako ima sve više aplikacija za sport i fitness, 3D printanje kuca na vrata prosječnog korisnika zbog pada cijena i većih mogućnosti uređaja, a robotika je sve prisutnija – roboti kuvari ili koktel-majstori predstavili su se i prije CES-a. Takođe, u pustinjskim predjelima oko Vegasa organizuje se i prvi rodeo dronova", navodi Tportal.

Oni najveći su poboljšali karakteristike novih uređaja i predstavili ih uoči sajma. Tako je Lenovo predstavio prvi konvertibilni prenosnik na tržištu koji sadrži OLED ekran ThinkPad X1 Yoga. Uređaj ima 14-inčni OLED ekran rezolucije 2.560x1.440 piksela sa baterijom koja nudi autonomiju od oko 11 sati, a ima i čitač otisaka prstiju kompatibilan sa Microsoftovom Windows Hello funkcionalnošću.

Zanimljiv je predstavljeni uređaji Lenovo Ideacentre 610S, PC sa ugrađenim projektorom koji radi na Intelovoj šestoj generaciji Core i7 procesora, ima memoriju do 16 GB i mogućnošt skladištenja do 2TB na tvrdom disku.

Predstavljen je i Yoga 900S, najtanji konvertibilni prenosnik na svijetu.

Samsung je na konferenciji predstavionovu liniju svojih televizora u koje ugrađuje platformu za upravljanje pametnim domom. U Samsungu smatraju da je televizor centar domaćinstva i stoga razrađuju sistem koji će omogućiti korisnicima da na taj način upravljuju sa svim stvarima u kući.

Od 2017. Samsung će takav sistem ugrađivati u sve svoje televizore, piše Tportal.

Bonus video: