Pogledajte šta je sve Apple danas predstavio

Najviše oduševljenja izazvao je Mac Pro – nova generacija stonog računara za koji su u Appleu rekli da je "revolucionaran i radikalan"
9 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2013. 21:13h

Većina glasina koje su internetom kružile uoči današnje Appleove WWDC konferencije pokazala se istinitim – Tim Kuk i ekipa iz Applea predstavili su nove verzije softvera za mobilne uređaje i Macove te nove MacBook Air i Mac Pro računare, dok novi iPhone kome su se ljubitelji ove kompanije ipak nadali, nisu ni pomenuli.

Za novu verziju mobilnog operativnog sistema za iPhone, iPad i iPod Touch Tim Kuk je rekao da je to najveća promjena od predstavljanja iPhonea, te da iOS 7 donosi brojne nove opcije, ali i novi dizajn. Za novi dizajn iOS-a, Appleov glavni dizajner Džoni Ajv rekao je da predstavlja jedan potpuno novi smjer i novi početak. On je kazao i da je "njegova ljepota u jednostavnosti".

Kao i uvijek kada su u pitanju veće promjene u izgledu nekih proizvoda, nova verzija iOS-a razočarala je određen broj korisnika, dok su ostali zadovoljni novim i jednostavnijim interfejsom i novim dizajnom aplikacija.

Osim novog dizajna, na konferenciji se najviše pažnje posvetilo novim opcijama koje donosi iOS 7 – jedna od njih je i kontrolni centar putem kojeg se jednostavno i brzo mogu kontrolisati neke važne opcije poput aktivacije avio moda, povezanja sa WiFi mrežama, Bluetoothom, upravljanja muzikom...

Poboljšan je i multitasking, Appleov softver sada prati aplikacije koje korisnici najčešće koriste, kao i sadržaj sa onih koje se najčešće koriste (npr. Facebook) obnavlja u pozadini, zatim je poboljšan Safari koji ima neke nove mogućnosti, a dodana je i podrška za AirDrop, bežično dijeljenje sadržaja sa korisnicima iOS uređaja (ova je opcija dostupna samo vlasnicima posljednjih modela poput iPhonea 5, posljednjeg iPada, iPada mini).

Apple je poboljšao i kameru u kojoj se sada prikazuju filteri uživo, nadograđena je i foto aplikacija koja omogućava bolju organizaciju i dijeljenje fotografija, a posebno se zanimljivim čini opcija iOS-a za automobile koja će biti dostupna od sljedeće godine.

App Store će na ovoj verziji iOS-a sam updateovati aplikacije, muzička aplikacija sada ima i opciju iTunes Radio za jednostavnije pronalaženje muzike (ova će opcija na početku biti dostupna samo korisnicima u SAD-u) te je dodana i opcija FaceTime Audio.

Nova verzija iOS-a korisnicima iPhonea 4 i kasnijih verzija, iPada 2 i kasnijih verzija te posljednje generacije iPoda Touch biće dostupna od ove jeseni, ali još nije poznat tačan datum.

Ugodniji rad na Macovima

Osim novog OS-a za mobilne uređaje, predstavljen je i Mac OS X 10.9 Mavericks, operativni sistem za Macove koji će takođe biti dostupan na jesen, a dolazi sa brojnim zanimljivim opcijama koje će pojednostavniti i poboljšati rad na Macovima. Ovaj je operativni sistem posebno prilagođen vlasnicima prenosnih računara jer, zahvaljujući nekim opcijama poput smanjene aktivnosti procesora, App Napa i drugih, osjetno poboljšava trajanje baterije.

Apple je danas predstavio upravo ono što je većina analitičara i očekivala, a Tim Kuk je još ranije najavio da će 'prave stvari' koji će 'promijeniti tržište' predstaviti na jesen ove i tokom sljedeće godine

Na ovoj su konferenciji predstavljene i nove verzije MacBook Air prenosnih računara koji su u SAD-u dostupni već od danas.

Ovi su prenosnici bazirani na novoj generaciji Intelovih Haswell procesora koji su vrlo štedljivi i imaju do 40 odsto bržu grafiku, a u Appleu su posebno istakli produženo trajanje baterije – do devet sati za model sa ekranom dijagonale 11 inča, odnosno čak dvanaest sati za 13 inčni model. Početna cijena za 11 inčni model sa 128GB SSD-a iznosi 999 dolara, dok je početna cijena za 13 inčni model 1,099 dolara.

Možda najviše oduševljenja izazvao je Mac Pro – nova generacija stonog računara koja bi na tržištu trebalo da se pojavi krajem godine i za koji su u Appleu rekli da je "revolucionaran i radikalan" i da predstavlja budućnost profesionalnog stonog računara, a odlikuje ga napredni hardver (Intelov 12-jezgreni procesor koji je dvostruko brži te puno brža memorija u odnosu na prethodni model) i koji se, osim što je puno manji od aktuelnog modela Maca Pro, odlikuje fantastičnim dizajnom.

Apple je danas predstavio upravo ono što je većina analitičara i očekivala, a Tim Kuk je još ranije najavio da će 'prave stvari' koji će 'promijeniti tržište' predstaviti na jesen ove i tokom sljedeće godine – osim novih modela iPhonea i iPada, analitičari očekuju i toliko spominjani iWatch te možda i Appleov televizor.

Bonus video: