Policajac "izbrisao" podatke o tužbama protiv države

Vlada nije objasnila zašto je izbrisala spisak službenika kada je premijer tvrdio da ne krše zakon
99 pregleda 1 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Luka Zeković
Duško Marković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.04.2018. 19:06h

Iako je premijer Duško Marković rekao da Vlada objavljivanjem imena službenika koji su prošle godine tužili državu nije prekršila zakon jer nijesu javno dostupni njihovi matični brojevi, iz dokumenta na njenom sajtu uklonjen je spisak činovnika.

Iz Vlade nijesu to htjeli da komentarišu, odnosno nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Po nalogu premijera, Vlada je početkom marta skinula oznaku tajnosti sa izvještaja Ministarstva finansija, objavljenog nakon sjednice 8. marta. Pored statističkih podataka u njemu je bilo i oko 500 imena činovnika Vlade, pravosuđa, kao i građana koji su lani podnijeli tužbe protiv države a čija je vrijednost bila višemilionska. Premijer je tada objasnio da žele da ukažu na odnos državnih službenika prema državi, da bi kasnije on i njegovi saradnici promjenili stav i tvrdili da su željeli da ukažu na odgovornost starješina za štetu po državni budžet.

U dokumentu Miinistarstva na sajtu Vlade ostala je samo statistika. Pored njega nema objašnjenja zbog čega su uklonjena imena službenika. “Vijestima” je u Agenciji za zaštitu ličnih podataka potvrđeno da je Vlada to učinila nakon njihovog nadzora, a po inicijativi za zaštitu prava jednog službenika.

“Vijesti” u Vladi saznaju da je zahtjev Agenciji podnio službenik Uprave policije.

Bonus video: