115 bivših funkcionera ostvarili nacionalne penzije od 800 do 1860 eura

Dragan Šoć, Predrag Drecun, Budimir Dubak, Ljubica Beba Džaković, Novak Kilibarda, Ranko Kadić, Mihailo Burić, Srđa Božović...
760 pregleda 0 komentar(a)
Šoć, Božović, drecun, Foto: Arhiva "Vijesti"
Šoć, Božović, drecun, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.10.2011. 08:28h

Ustavni sud Crne Gore već tri sedmice odbija da se izjasni povodom pitanja "Vijesti" o tome da li postoji ustavna ili zakonska mogućnost da se ponište sve dosadašnje odluke o dodjeli privilegovanih državnih penzija nekadašnjim poslanicima i ministrima, koje su donijete prije nego što je pred tim sudom oboren neustavni Zakon o zaradama i drugim primanjima državnih i javnih funkcionera.

Iako crnogorska javnost bruji o povećanju poslaničkih plata za 485 eura, što se nakon najave talasa štrajkova ipak nije dogodilo, te ukidanju ministarskih bonusa u iznosu od 900 eura, priča oko državnih penzija ostala je u drugom planu.

Za više od godinu i po, koliko je zakon bio na snazi, pravo na penziju ostvarilo je oko 115 bivših funkcionera. Dobili su je na osnovu norme da su funkciju obavljali u najmanje dva mandata, imali najmanje 20 godina radnog staža, dok je starosni uslov za žene bio 50 godina, odnosno 55 za muškarce.

Za isplatu penzija koje iznose od 800 do 1.860 eura, prema grubim procjenama, iz državnog budžeta se godišnje izdvoji 1,4 miliona eura.

Za isplatu penzija koje iznose od 800 do 1.860 eura, prema grubim procjenama, iz državnog budžeta se godišnje izdvoji 1,4 miliona eura.

Međutim, iz Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja „Vijestima“ je saopšteno da je na osnovu člana 112 Zakona o PIO propisano da „korisnik starosne penzije koji se zaposli, odnosno obavlja samostalnu djelatnost, ima pravo po prestanku tog zaposlenja, odnosno obavljanja tih djelatnosti, na ponovno određivanje penzije, ako je bio u osiguranju po ovom zakonu najmanje godinu dana“.

Pravo na državnu penziju ostvarili su bivši gradonačelnik Podgorice Mihailo Burić, nekadašnji predsjednik Narodne stranke, advokat Dragan Šoć, njegov stranački kolega pa kasniji direktor Prve banke Predrag Drecun, bivši predsjednik i potpredsjednik Srpske narodne stranke Božidar Bojović i Ranko Kadić, nekadašnji potpredsjednik SNP-a Srđa Božović koji je član Savjeta Centralne banke, bivši poslanici NS-a Savo Đurđevac, DPS-a Savo Parača, lider NS Predrag Popović, nekadašnji ministar energetike, industrije i rudarstva Vojin Đukanović, bivši ministar kulture Budimir Dubak, poslanica DPS-a Ljubica Beba Džaković, nekadašnji lider Narodne sloge Novak Kilibarda...

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: