Knežević: Prijatelji su oni iz posla sa cigarama, Đukanović da krene kao Gruevski

Knežević je saopštio da je njegova kompanija bila garant sa keš kolateralom, o čemu kako tvrdi posjeduje dokumentaciju
49877 pregleda 100 komentar(a)
Knežević, Foto: Filip Roganović
Knežević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 29.01.2019. 10:35h

Predsjednik Atlas Grupe Duško Knežević optužio je danas predsjednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića da su mu prijatelji iz poslova tranzita cigara pomogli oko obezbjeđivanja sredstava koje je on (Knežević) položio na ime garancije za uzeti kredit.

Knežević je optužio Đukanovića i da je omogućio bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom da pobjegne preko Crne Gore.

Knežević je reagovao povodom tvrdnji iz firme Capital Invest o tome kako je Đukanović dobio kredit od milion eura kod Pireus banke.

"Preko fiktivne radnje do milion i po"

Knežević je saopštio da je njegova kompanija bila garant sa keš kolateralom, o čemu kako tvrdi posjeduje dokumentaciju.

“Kredit je naplaćen od prodaje akcija Prve banke koje je g. Đukanović kupio odmah poslije podizanja kredita. Preko noći je zaradio mnogo veće pare na osnovu fingirane pravne radnje. Ja sam, sa zaduženjem da to tehnčki sprovedem preko berze, bio član grupe čiji je zadatak bio da se omogući Đukanoviću da, putem navodne berzanske transakcije, zaradi milion i po eura”, istakao je Knežević.

On je dodao da je tačno je da su Đukanoviću pomogla dva prijatelja oko obezbjeđivanja sredstava koje je on (Knežević) položio na ime keš garancije za uzeti kredit.

“Riječ je o njegovim pravim prijateljima iz posla tranzita cigara. Neka on saopšti njihova imena i proda ih, kao mnoge do sada. Samo ne znam kako bi ovi ljudi mogli da prođu sa svojom vrstom biznisa kod inostrane banke, da se prikažu kao kredibilni klijenti i da prođu provjeru (international compliance). Ja sam se očito “sam ponudio” da odradim compliance, pronađem stranu banku koja će ga kreditirati, formalno mu založim bratove akcije i omogućim mu da zaradi milion ipo na fiktivnoj transkaciji na berzi”, kazao je Knežević.

Ko je vlasnik parcele na Jadranskom sajmu?

Predsjednik Atlas grupe je rekao da bi Đukanoviću bilo bolje da shvati u kojoj se situaciji nalazi.

“Nego da mi šalje policiju na A1 TV, pokušavajući da zatvori sve moje biznise. To je uradio sa bolnicom Meljine preko stečajne mafije na čelu sa Blažom Jovanićem, skinuo mi je iz Atlas banke 15 miliona nepostojeće garancije sa azerbejdžanskim ministrom Hajdarevim za firmu Kaspia, koju britanski mediji pominju da je umiješana u ubistvo novinarke na Malti. Preko Specijalnog tužilaštva drži mi u blokadi 80 miliona u dvije banke i pokušava preko stečajnih postupaka i lokalnih firmi da sve prebaci na Prvu banku”, rekao je Knežević.

On je pozvao Đukanovića da sam progovori o privatizaciji Telekoma i njegovoj ulozi, privatizaciji EPCG sa A2A i njegovoj ulozi, privatizaciji bolnice Meljine.

"Da kaže ko su mi bili partneri i ko je postavio menadžment u bolnici, da sam kaže sve o aferi garancija i Kaspia. Ako neće on, ja ću morati. Za sve posjedujem dokumentaciju, a za dio tih afera i originalne video snimke. Uzgred, neka kaže ko je vlasnik parcele u Budvi, na Jadranskom sajmu, koju koristi kompanija Safiro beach resort. Umjesto što mene optužuje za lažno pranje para, bilo bi bolje da se pozabavi pranjem para u Prvoj banci i bankaraskim cunamijem koji je počeo povlačenjem depozita iz banaka", rekao je Knežević.

Javljaju mi se bivsi telohranitelji, bolje da krene kao Gruevski

Knežević je istakao i da Đukanović polako ostaje sam.

"Prijatelji ga napuštaju i šalju mi informacije o njemu, njegovim poslovima, reketiranju stranih investitora i donžuanskom životu. Među njima su i neki njegovi bivši tjelohranitelji. Možda je mislio da će u televiziji naći neke snimke koje bi mogli da zaplijene. Snimci su na sigurnom, u inostranstvu. Ako se nešto meni desi, ima ko će ih plasirati. Makedonski scenario mu je dobro poznat. Predložio bih mu, dok je na vakat, da krene stopama svog prijatelja Gruevskog, kojem je omogućio da pobjegne preko Crne Gore", naveo je Knežević.

Po njegovim riječima, Đukanović je u pravu, on (Knežević) mu ne može biti prijatelj.

"To prijateljstvo koje on gaji na dvoru se ogleda u tome da mu "pravi prijatelji" podmeću žene i kćerke da bi dobili neku od funkcija ili neki od poslova. Ja na takav "moral" ne pristajem. Ja svoju familiju držim hiljadama milja daleko od dvora", zaključio je Knežević.

Bonus video: