Bogdanović: Inicirati razgovor o otvorenim listama; Radovanić: Uzalud otvorene liste ako ćemo kupovati glasove...

Radovanić je kazao da bi otvorene liste u izbornom sistemu razbile monopol partijske države i lidera stranaka, povećale odgovornost izabranih poslanika prema građanima i uslovile veći stepen neposredne demokratije
85 pregleda 0 komentar(a)
Boris Bogdanović, Foto: Demokrate
Boris Bogdanović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 02.09.2018. 12:16h

Razgovor o otvorenim izbornim listama treba inicirati bez obzira na složenost primjene tog modela, smatraju u Demokratskoj Crnoj Gori.

Generalni sekretar Demokrata, Boris Bogdanović, je na pitanje da li bi radna grupa za reformu izbornog zakonodavsta trebalo da raspravlja o otvorenim listama, rekao da je potpuno očekivano i prihvatljivo da se kandiduje pitanje izbornog modela na osnovu kojeg će se birati poslanici i odbornici u narednom sazivu Skupstine Crne Gore, odnosno skupštinama opština u Crnoj Gori.

"Dakle, treba inicirati razgovor i o otvorenim listama, bez obzira na složenost primjene takvog modela", ocijenio je Bogdanović za agenciju MINA.

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA, Mileta Radovanić, kazao je da bi otvorene liste u izbornom sistemu razbile monopol partijske države i lidera stranaka, povećale odgovornost izabranih poslanika prema građanima i uslovile veći stepen neposredne demokratije.

"No, smatram da u ovom u ovom trenutku zatvorene liste nisu najveći problem izbornog procesa", rekao je Radovanić agenciji MINA.

On smatra da je dobro imati otvorene liste, ali da se prije toga mora imati pročišćeni birački spisak, bolju i profesionalnu Državnu izbornu komisiju, Agenciju za sprječavanje korupcije i druge institucije, koje prate izborni proces.

"U suprotnom, uzalud su nam otvorene liste, ako ćemo opet stvarati većinu na način što ćemo kupovati glasove, pritiskati birače, izmišljati podrške", kazao je Radovanić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora mora mnogo da radi na unapređenju izbornog ambijenta u cilju poštovanja Ustava i ostvarivanja istinskog prava i mogućnosti građana da budu birani i da biraju slobodno.

"To bi bila prva stepenica ka postizanju slobodnih izbora, sljedeća bi bila otvorene liste i preferencijalno glasanje", istakao je Radovanić.

Bonus video: