Perović: Ne organizujte šetnje koje podsjećaju na litije, ako bude mahinacija izbornu volju braniti nenasilno

"Nikakvo drugo okupljanje vjernika izuzev onog na biračkim mjestima - nije blagosloveno i Crkva ga ne preporučuje. Ni dok traje samo glasanje, niti naveče, dok se broje glasovi"

48213 pregleda 3530 reakcija 53 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Rektor Cetinjske bogoslovije, Gojko Perović rekao je da Crkva ima puno pravo da se izjasni oko predstojećih izbora.

On je, u izjavi dostavljenoj "Vijestima" pozvao sve aktere ovih zbivanja, a naročito vjerujuće ljude, da ne podležu propagandi pojedinih anonimnih adresa, i da se ne organizuju, u nedjelju, na dan izbora - "nikakve protestne šetnje niti nešto što bi podsjećalo na litije."

"Crkva ima puno pravo da se izjasni oko predstojećih izbora, i to je ona uradila mnogo blaže nego sto je, recimo, Vatikan 1948. uradio pred parlamentarne izbore u Italiji, podrzavajući demohrišansku listu, a protiv ljevičarske koalicije. Crkvi je to pravo pripadalo oduvjek, ali ga ona nerado i rijetko koristi. Sad, kada država i sekularna partija na njenom vrhu "prave crkvu" i vrše podržavljenje sakralnih objekata - red je bio da Crkva kaže šta misli o takvoj politici. Moram posebno da naglasim da Crkva, onako kako je pozvala ljude da glasaju, i sugerisala im za koga da ne glasaju - što je mislim svakom građaninu bilo nedvosmisleno - ona isto tako danas skreće pažnju na sljedeće: Izborni postupak je svojevrsna svetinja, tj. pravilo koga svi treba podjednako da se drže ukoliko želimo pravedan i tačan izborni rezultat. Zato pozivamo sve aktere ovih zbivanja, a naročito vjerujuće ljude, da ne podležu propagandi pojedinih anonimnih adresa, i da se ne organizuju, u nedjelju, na dan izbora - nikakve protestne šetnje niti nešto što bi podsjećalo na litije", rekao je Perović.

Kaže da taj dan, kao i sjutrašnju subotu, treba provesti u miru, ničim ne kršeći predizbornu tišinu.

"Ovo naročito govorim zbog moguće upotrebe prostora ispred pravoslavnih hramova za neke aktivnosti kojima nije ni mjesto ni vrijeme. U nedjelju ujutro će u našim crkvama, po običaju, biti služene Svete liturgije. Nikakvo drugo okupljanje vjernika izuzev onog na biračkim mjestima - nije blagosloveno i Crkva ga ne preporučuje. Ni dok traje samo glasanje, niti naveče, dok se broje glasovi. Dan izbora treba da nas sve rastereti, da donese mir i spokoj Crnoj Gori - a ne nepotrebne i dodatne tenzije. Ukoliko neko opravdano brine za regularnost izbora ili moguće mahinacije prilikom brojanja, podsjećamo sve da hrabri i slobodni ljudi imaju načina da brane svoju izbornu volju bez ishitenih i nasilnih postupaka, onako recimo, kako je narod sa sveštenstvom branio svetinje u prethodnom periodu. Izađimo svi na predstojeće izbore. Mudro i slobodno. U ljubavi prema Bogu, u ljubavi jedni prema drugima, i sa čvrstom vjerom da ćemo kao braća i prijatelji živjeti u nasoj državi Crnoj Goru i onda kad utihne svaka izborna kampanja", rekao je Perović.

Bonus video: