Popović: Država u opasnosti, počela okupacija; Radunović: Nemojte da dijelite i prepadate Crnu Goru

Parlamentarnu većinu Liberali vide kao većinu opasnih namjera, takva će biti i vlada koja će uskoro biti izabrana, takav je i mandatar", kazao je Popović

69548 pregleda 482 reakcija 177 komentar(a)
Andrija Popović, Foto: Luka Zeković
Andrija Popović, Foto: Luka Zeković

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je danas da njegova partija neće podržati nijedan akt, nijedno imenovanje i razrješenje u Skupštini jer je, kako kaže "država u opasnosti".

"Spremni smo u okviru svojih političkih moći za politički rat koji će trajati jer se Crna Gora mora spašavati jer svi znamo pedigre prve, druge članice vladajuće koalicije", kazao je Popović.

Dodao je da LP neće podržati izbor članova i predsjednik Administrativnog odbora jer je od konstitutivne Skupštine „počela okupacija CG, da je to repriza podgoričke skupštine iz 1918. kad je Crna Gora izgubila sve atribute države“.

"Suverenistička većina postizbornim inženjeringom postala parlamentarna manjina. Parlamentarnu većinu Liberali vide kao većinu opasnih namjera, takva će biti i vlada koja će uskoro biti izabrana, takav je i mandatar", kazao je Popović.

Reagovao je Slaven Radunović (DF) koji je kazao da "nas i dalje prepadaju ratovima, komitima, četnicima..."

"Ne shvataju da država tek sad nije u opasnosti, makli smo sa tijela Crne Gore krpelj koji se zove DPS i još jedan mali, mali, krpeljčić jedva vidljiv zove se LP. Nemojte da dijelite i prepadate Crnu Goru u momentu kada država kreće u revitalizaciju“, poručio je Radunović.

On je dodao da se sad pojavlju priče o popisu i strahu od popisa.

Slaven Radunović
Slaven Radunovićfoto: Screenshot

"Prepali ste se što će prvi put u normalnim demokratskim uslovima ljudi moći da kažu ko su i šta su. Kakvi neprijatelji, kako Vas nije sramota da nas nazivate neprijateljima CG. Svaki od poslanika pobjedničke koalicije voli više CG od bilo koga od vas. Dajte sad kao opozicija pomognite da krenemo naprijed, kad nijeste mogli kao vlast“, rekao je Radunović.

Popović je odgovorio da je u ovakvim uslovima Crna Gora teško da može izdržati takav popis imajući u vidu podršku i kampanju iz Srbije.

Marko Milačić (Prava Crna Gora) najavio je podršku Milunu Zogoviću, koji je predložen za predsjednika Administrativnog odbora, i osvrnuo se na dešavanja na Sinjajevini.

Jovan Vučurović (DF) podsjetio je da je Administrativni odbor u ranijem sazivu kažnjavao poslanike zbog izgovorene riječi. I on je govorio o Sinjajevini uz ocjenu da je to pokušaj izazivanja incidenata Ministarstva odbrane i policije.

"Treba da sasiječemo krake kriminalne hobotnice. I ovdje i gdje god stignemo moramo podsjećati na zločinački režim koji je vladao 30 godina da se to ne bi ponovo desilo. Pred budućim predsjednikom i članovima Administrativnog odbora je veliki psoao koji će oni obavljati časno korektno i pravedno za razliku od njihovih prethodnika“, kazao je Vučurović.

Danijel Živković (DPS) kazao je da „to što vi imate problem u formiranju vlasti ne možete prebacivati na teren DPS i njegovog lidera“.

Milan Knežević (DF) kazao je da će se formiranjem Administrativnog odbora steći uslovi za formiranje radne grupe o otvaranju parlamentarne istrage pa će se znati "ko je bio lopov, ko je bio kriminalac, a ko patriota počev od mene, a završno sa Milom Đukanovićem".

Milan Knežević
Milan Kneževićfoto: Screenshot

On je zamolio eksperte koji mu se javljaju iz "Toronta, Albukerkija i Majamija" da mu se ne javljaju i nek stanu u red.

"Imam obavezu prema kolegama koji su gutali suzavac i jer će ispred njih biti prva Dara sa Smokovca sa njenim transparentima", kazao je Knežević.

On se osvrnuo na rad prethodnog saziva Administrativnog odbora koji su "vodili mitraljesci Luiđ Škrelja i Marta Šćepanović iz DPS-a" i kada su hapšeni poslanici.

Reagovao je Škrelja, a Knežević je pojasnio da je mislio na "političke mitraljesce".

Škrelja je kazao da Administrativni odbor nikome nije skidao imunitet i da se zna šta su ovlašćena tog odbora.

Milan Knežević poručio je Škrelji da on ovdje nije Albanac nego DPS-ovac "sa dna kace" i da nije sa liste nacionalne manjine.

Kazao je da kada je imao verbalni konflikt sa Škreljom u Skupštini, stizale su mu prijetnje "ajde dođi u Ulcinj" i kad je pošao u Ulcinjani rekli su mu "što ga ne udavi u Skupštini".

Dodao je da će i Škrelja nositi nanogicu, "ako ga to zapane".

"Nećete moći da se kupate u Keljmendijevom bazenu, kao što ja nijesam mogao da budem u kadi jer su se iz Ministarstva pravde bojali da nijesam pobjegao u Rusiji, jer ne mogu da detektuju nanogicu u vodi nakon 15 minuta“, kazao je Knežević.

Škrelja je tražio da Knežević u Skupštini kaže imena Ulcinjana koji su ga pitali "zašto ga nije udavio".

Radulović: Za dvije sedmice vlada

Branko Radulović (PzP) kazao je da je siguran da će za dvije sedmice biti formirana prva reformska vlada Crne Gore.

"Onaj ko je krao, ko je bio lopov i radio protiv javnog interesa, ko je uzimao stotine hiljade, a vraća jedan euro, mora krivično odgvara i mora da vrati ono što je državno“, rekao je Radulović.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković kazala je da iz DPS-a sad "ćutimo i dozvoljavamo vam da formirate tu vladu i onda ćemo da kažemo da dokazujete pred sudoviam ono što sada paušalno iznosite“.

Aleksandra Vuković
Aleksandra Vukovićfoto: Luka Zeković

"Rekoste da je osvježilo, ali s obzirom na retoriku koju čujemo iz redova vlasti, ne da nije osvježilo nego sam stava kolege Andrije Popovića koji je govorio o ugroženosti Crne Gore", kazala je Vuković.

Živković: Vlast će trajati koliko i prvi snijeg u PG; Ivanović: Zna i da se zadrži dosta dugo

Danijel Živković iz DPS-a kazao je da će buduća vlast će trajati koliko prvi snijeg u Podgorici.

Slaven Radunović odgovorio je da se nikad više u ovom formatu DPS neće vratiti na vlast.

"Neće biti trećine birača koje ste silili da vas glasaju. Biće prečišćen birački spisak", rekao je Radunović.

Dodao je da nije DPS odmah priznao rezultate izbora, te da je Đukanović tražio "sve moguće opcije kako to da izgovori, a da ne prizna rezultate" i da je to urađeno nakon razgovora sa kolegama iz ambasada.

"Da li smo izdali naše birače? Ne, gospodine Živkoviću. Ovdje su tri različite koalicije različite ideologije, ali imaju jednu zajedničku stvar - znaju da ste vi kancer ovog društva. Izdali bismo birače kada bismo dozvolili da se vi vratite na vlast", rekao je Radunović.

Dragan Ivanović (SNP) kazao je da će njegova partija u potpunosti podržati predloženi sastav Administrativnog odbora jer on treba da radi na formiranju ostalih klubova.

On je rekao da snijeg u Podgorici zna da se zadrži dosta dugo i da će ova vlast trajati dosta dugo, ne samo jedan mandat.

Božena Jelušić ("Crno na bijelo") poručila je da Crnoj Gori nijesu potrebne ovakve podjele, niti tamjani i vraćanje u prošlost, već da se pokrenu "okoštale institucije".

"Administrativni odbor pruža dobru osnovu za budući rad i obezbjeđuje neophodnu dozu inovacije i onoga što mora da bude popravljeno u odnosu na prethodni mandat. Molim sve poslanike da nema potrebe da sa sjedišta dobacuju na uvrede, svi imamo dovoljno kapaciteta da razmjenjujemo argumente, ovdje smo da učinimo boljom Crnu Goru, ne da se prepucavamo i da šaljemo poruku građanima da smo džaba krečili", rekla je Jelušić.

foto: Luka Zeković

Poslanik DF-a Predrag Bulatović rekao je da Administrativnom odboru kad se formira treba da se pokrene rasprava o kontroverzama koje su se čule ovdje i da nikada više "nijedan poslanik ne bude iznesen iz sale u maricu".

Treba, kako je dodao, izmijeniti Zakon o palamentarnoj istrazi, tako da se može pozvati svako na saslušanje i da se može kazniti onaj ko ne dođe.

"To možemo da riješimo i prije formiranja nove vlade", kazao je Bulatović.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je kazao da je stigla odluka DIK-a odluka o popuni upražnjenih mjesta, pa je mandat započeo Milosavi Paunović (Za budućnost Crne Gore), Predragu Sekuliću i Andriji Nikoliću iz DPS-a.

Aleksa Bečić
Aleksa Bečićfoto: Luka Zeković

Dragan Krapović (Mir je naša nacija) apelovao je na kolege da daju svoj glas Administrativnom odboru kako bi dali zamajac novoj vlasti koja treba da se suoči sa ogromnim problemima.

"Proces konstituisanja vlasti ide dobrom dinamikom, vjerujemo da ćemo veoma brzo sa mandatarom naći zajednički jezik i precizirati sve što je neophodno kako bi se prvi put u istoriji CG formirala demokratska vlada", rekao je Krapović.

Bonus video: