“Raspodjela funkcija koju sam vidio u medijima mi liči na račun bez krčmara”: Bojanić, Foto: Gov.me

"Neće mi partije određivati saradnike"

Mladen Bojanić poručio da će on odlučivati u svom resoru kojem pripadaju energetska i željeznička preduzeća, Aerodromi, Luka Bar, Civilno vazduhoplovstvo....

82253 pregleda 1153 reakcija 109 komentar(a)
“Raspodjela funkcija koju sam vidio u medijima mi liči na račun bez krčmara”: Bojanić, Foto: Gov.me
“Raspodjela funkcija koju sam vidio u medijima mi liči na račun bez krčmara”: Bojanić, Foto: Gov.me

Ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić ocijenio je da mu raspodjela čelnih funkcija po preduzećima liči na “račun bez krčmara” i poručio da će ipak on odlučivati u resoru koji pokriva.

“Raspodjela funkcija koju sam vidio u medijima mi liči na račun bez krčmara. Ipak sam ja krčmar u resoru koji pokrivam, svidjelo se to kome ili ne”, kazao je Bojanić “Vijestima” odgovarajući na pitanje da li je bio upoznat sa dogovorom partija vladajuće većine - da predlože funkcionere “po dubini”, odnosno u državnim preduzećim i agencijama.

Ministarstvo kapitalnih investicija preuzelo je nadležnosti ranijeg Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Ministarstva ekonomije.

To znači da je Bojanićev resor zadužen za energetska preduzeća (EPCG, CGES, CEDIS...), Aerodrome, željeznička preduzeća, Luku Bar, Civilno vazduhoplovstvo, uprave pomorske sigurnosti i za saobraćaj...

Premijer Zdravko Krivokapić najavio je juče da Vlada neće razmatrati nijedan predlog za imenovanja rukovodilaca u institucijama javnog sektora bez detaljnog javnog izvještaja. Kako je saopšteno iz Vlade, on je dao instrukciju svim članovima Vlade da prije predlaganja vršilaca dužnosti za pojedine pozicije u institucijama javnog sektora, obave razgovor/intervju sa potencijalnim kandidatima i o tome sačine izvještaj.

Krivokapić
Krivokapićfoto: Luka Zeković

“Taj izvještaj mora biti dostavljen Vladi uz svaki predlog za određivanje vršilaca dužnosti i mora sadržati razloge zbog kojih se daje određeni predlog. Napominjem da se predlog za određivanje vršioca dužnosti, uz koji ne bude dostavljen navedeni izvještaj, neće razmatrati na Vladi”, kazao je Krivokapić nakon sjednice Vlade na kojoj je razmatrano pitanje podjela “po dubini”.

Predstavnici partija nove parlamentarne većine objasnili su da time žele da imaju spremna kadrovska rješenja u slučaju potrebe, ali da će konačnu odluku donijeti Vlada.

Iz vladajuće većine tvrde i da će njihov kadar biti stručan, a za mjesta za koje bude raspisan konkurs, biće ravnopravan sa ostalima koji se budu javili. ​Iz partija vladajuće većine su ranije tvrdili da su odustali od podjele “po dubini” nakon što je javnost burno reagovala na raniji zahtjev SNP-a da im zbog višegodišnje opozicione borbe pripada dio vlasti. Održan je i sastanak sa tadašnjim mandatarem, sada premijerom nakon koga se tvrdilo da ništa neće biti od partijskog kadriranja “po dubini”.

SNP
foto: SNP

Međutim, prethodnih dana pojavile su se nezvanične informacije o podjeli funkcija, pa bi koaliciji “Mir je naša nacija” trebalo da pripadnu čelne pozicije u Elektroprivredi, Rudniku uglja, Pošti, Luci Bar, Budvanskoj rivijeri, upravama za saobraćaj i javne radove, Civilnom vazduhoplovstvu, Fondu PIO, Monteputu, Montenegrobonusu, Institutu za crnu metalurgiju...

DF bi trebalo da dobije pozicije izvršnih direktora Budvanske rivijere, “Plantaža”, Uprave za imovinu, Željezničkog prevoza, Uprave za šumu, Uprave carina, kao i mjesta predsjednika odbora direktora EPCG i CEDIS-a...

DF logo
foto: Demokratski front

SNP očekuje direktorska mjesta u Fondu za zdravstvo, Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija. Vlada je u “Službenom listu” već objavila promjenu sastava njenog Upravnog odbora a na čelu te institucije biće vjerovatno Danijela Pavićević (SNP)...

Koaliciji “Crno na bijelo” treba da pripadnu uprave prihoda, za djasporu, pomorske sigurnosti, Zavod za školstvo, Uprava za ljekove, Morsko dobro, CETI... a Pokretu za promjene čelne pozicije u Agenciji za investicije, Agenciji za zaštitu životne sredine, Upravi za nekretnine, energetskim kompanijama...

Crno na bijelo
foto: TV Vijesti

Članove bordova direktora državnih preduzeća imenuje Vlada kao osnivač, dok izvršnog direktora u većini slučajeva bira odbor direktora. Kod državnih institucija izvršni direktor se bira na konkursu.

Tokom mandata DPS-a i njegovih koalicionih partnera, čelne pozicije u preduzećima i agencijama takođe su dogovarane koaliciono. Nakon izbora 2016. Bošnjaci i Socijaldemokrate su imale po dva poslanika u prethodnom mandatu Skupštine, ali su sem resora u Vladi, njihovi kadrovi dobili ključne pozicije u Monteputu, Željezničkom prevozu i infrastrukturi, Aerodromima...

Ostale pozicije držali su funkcioneri DPS-a, a većina je još na njima.

"Krokodilske suze za stručnjacima iz DPS-a"

Poslanica DF-a Simonida Kordić ocijenila je da oni koji prolivaju krokodilske suze za ‘stručnjacima’ iz proizvodnje diktatorskog režima DPS-a nastoje da se zadrži status quo i nastavi politika poražena na izborima.

Ona kaže da je i prilikom fomriranja Vlade profesionalizacija bila izgovor da se, kako je rekla, izguraju predstavnici većine građana, ali pri tom nisu postavljana suvišna pitanja o stručnosti kandidata koji nemaju ni dan političkog iskustva, ni minimum političkog znanja za obavljanje isključivo političkih poslova.

Kordić
Kordićfoto: Vlado Pavićević

"S druge strane, nisu zakukali ni zato što, avaj, jedan od rijetkih članova Vlade sa političkim stažom nema ni dan iskustva u poslovima bezbjednosti kojima upravlja”, navela je Kordićeva u saopštenju.

Smatra da je ova “orkestrirana zabrinutost” samo briga za održavanje kadrova DPS-a na rukovodećim mjestima po bilo koju cijenu i sa kriterijumima koji se, po dobrom starom običaju bivšeg režima, mijenjaju po potrebi, tako da opravdaju svakog ko je podoban, a da eliminišu svakoga ko nije, a to su “baš uvijek predstavnici narodne većine”.

Bonus video: