Vlada dostavila Skupštini predlog o imenovanju Brđanina za direktora policije

Izvršna vlast mora sačekati izjašnjenje Skupštine, odnosno Odbora za bezbjednost i odbranu, iako ono za njih nije obavezujuće

17787 pregleda 12 komentar(a)
Brđanin, Foto: Filip Roganović
Brđanin, Foto: Filip Roganović

Premijer Zdravko Krivokapić dostavio je Skupštini predlog da se za direktora Uprave policije imenuje Zoran Brđanin.

U propratnom dokumentu, podsjetio je da je, shodno zakonskoj proceduri, Vladi taj akt dostavio ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

Izvršna vlast mora sačekati izjašnjenje Skupštine, odnosno Odbora za bezbjednost i odbranu, iako ono za njih nije obavezujuće.

To parlamentarno tijelo, međutim, nema rok u kojem bi morali zakazati sjednicu i raspravljati o predlogu Vlade.

Na čelu Odbora je Milan Knežević, čiji se Demokratski front javno protivi izboru Brđanina za šefa policije.

Sekulović je podsjetio da je mjesto direktora Uprave policije ostalo upražnjeno nakon što je, na lični zahtjev prethodni šef tog bezbjednosnog sektora Veselin Veljović podnio ostavku, nakon čega je raspisan javni konkurs 28. decembra 2020. godine.

"Nakon dostavijanja liste za izbor kandidata od strane Uprave za kadrove... obavljen je razgovor sa sva četiri kandidata... Razgovor sa kandidatima obavio je ministar unutrašnjih poslova 19. februara 2021. godine... Po sprovedenom razgovoru sa svim kandidatima, donijeta je odluka da se predloži Vladi Crne Gore da se imenuje Zoran Brđanin za direktora Uprave policije, vodeći računa o referencama imenovanog, kao i o izlaganju tokom navedenog intervjua, što ga je nesporno preporučilo za starješinu ovog organa uprave", navodi se u spisima dostavljenim Skupštini Crne Gore.

Bonus video: