Disciplinski protiv četiri ambasadora

Postupci pokrenuti zbog nepostupanja po instrukcijama MVP i neodazivanja na konsultacije

24226 pregleda 317 reakcija 21 komentar(a)
Ministar Đorđe Radulović, Foto: Savo Prelević
Ministar Đorđe Radulović, Foto: Savo Prelević

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) je protiv ambasadora Miodraga Vlahovića, Darka Pajovića, Vere Kuliš i Sanje Vlahović pokrenulo disciplinske postupke zbog nepostupanja po njihovim instrukcijama i neodazivanja na ambasadorske konsultacije.

U stalnom radnom odnosu, od opozvanih ambasadora, su, kako je saopšteno “Vijestima” iz Ministarstva, Vera Kuliš, Dušanka Jeknić i Miodrag Vlahović. “Ministarstvo vanjskih poslova preduzima neophodne aktivnosti za popunjavanje pomenutih pozicija u što skorijem periodu”, odgovoreno je “Vijestima” iz MVP-a.

Za teže povrede radne obaveze disciplinske postupke vodi vladina komisija, a najveća sankcija može biti raskid radnog ugovora.

Vlada je 18. decembra prošle godine predložila da se opozovu ambasadori Crne Gore u Kini Darko Pajović, pri Svetoj stolici Miodrag Vlahović, u Srbiji Tarzan Milošević, u Bosni i Hercegovini Obrad Mišo Stanišić, Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanka Jeknić, u Italiji Sanja Vlahović i Njemačkoj Vera Kuliš. Kasnije je Vlada podnijela predlog za opoziv ambasadora Crne Gore u Poljskoj Budimira Šegrta, koji je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja u predmetu Meljine.

MVP je ambasadorima koje je opozvala Vlada, dala rok do 15. februara da završe sve obaveze u zemljama prijema, što nijesu svi ispoštovali, koristeći to što predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije potpisao opoziv.

Miodrag Vlahović i Darko Pajović su prethodne sedmice predali dužnost otpravnicima poslova, dan nakon što je predsjednik Crne Gore potpisao ukaze o opozivu. Đukanović je to uradio prošle srijede, dva mjeseca nakon predloga Vlade.

Vlahović je, ne želeći da preda dužnost, ranije zamijenio bravu na Ambasadi, a Pajović nije htio da vrati pečat.

Iz MVP-a su podsjetili da su opozvani su ambasadori Crne Gore u BiH, Srbiji, Italiji, Kini, Njemačkoj, Poljskoj, Svetoj stolici i Suverenom viteškom Malteškom redu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok je ambasador u Španiji podnio ostavku.

“U skladu sa Zakonom o vanjskim poslovima i Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, u pomenutim ambasadama određeni su crnogorske diplomate, kao privremeni otpravnici poslova, koji će rukovoditi radom diplomatsko-konzularnih predstavništava do imenovanja novih ambasadora”, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministarstvo vanjskih poslova, kako je saopšteno, preduzima neophodne aktivnosti za popunjavanje tih pozicija u što skorijem periodu.

Bonus video: