Predali zahtjev: Četrdeset poslanika opozicije traži smjenu Leposavića

U SDP-u očekuju od rukodstva Skupštine da u zakonskom roku Interpalaciju stavi na dnevni red kako bi se poslanici o njoj izjasnili

21929 pregleda 53 reakcija 54 komentar(a)
Stanić, Foto: SDP
Stanić, Foto: SDP

Socijaldemokratska partija (SDP) predala je danas ranije najavljenu Interpelaciju kojom se traži razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, zbog njegovog, kako su kazali, negiranja i relativizovanja genocida u Srebrenici.

Smatraju da je Leposavić, stavom izrečenim u odgovoru na poslaničko pitanje, proizveo značajne posljedice po ugled Crne Gore u regionu i partnerskim zemljama, ali i narušio međunacionalne odnose u našoj zemlji.

"Interpelaciju je potpisalo svih 40 poslanika opozicije, uvjerenih u to da građanski koncept naše države i naša evropska i evroatlanska perspektiva nemaju alternativu. Razlog zbog kojeg je nijesmo predali ranije leži u tome što je predsjednik Vlade, slažući se sa našim i stavom međunarodne zajednice, pokrenuo postupak za razrješenje ministra Leposavića. Kako se međutim ova tačka neće naći uskoro na dnevnom redu, jer kako je saopšteno iz Skupštine 'ima dosta tačaka koje su u procedure prije nje', danas smo uputili i formalni zahtjev za razrješenje Leposavića, svjesni činjenice da svaki njegov dan na poziciji ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava predstavlja grub udar na građanski koncept naše države, politiku dobrosusjedskih odnosa i našu evropsku perspektivu", saopštio je šef medijskog tima SDP-a Mirko Stanić.

Kazao je da Leposavić, relativizujućom izjavom da genocid u Srebrenici nije nedvosmisleno utvrđen presudama međunarodnih sudova i dovođenjem u pitanje legaliteta i legitimiteta Haškog tribunala, diskvalifikuje sebe kao ministra koji Crnu Goru može da vodi ka Evropskoj uniji.

"Za razliku od ministra Leposavića, Crna Gora zvanično priznaje i Međunarodni sud pravde i Haški tribunal. Na čelu njenog Ministarstva pravde ne može da bude čovjek koji ne priznaje odluke tih sudova i koji, umanjivanjem težine zločina u Srebrenici, pored ostalog i ugrožava pregovore za članstvo u Evropskoj uniji", naveo je Stanić.

U SDP-u očekuju od rukodstva Skupštine da u zakonskom roku Interpalaciju 40 poslanika stavi na dnevni red kako bi se poslanici o njoj izjasnili.

Bonus video: