Varhelji: Razmatramo da pomognemo Crnoj Gori u vezi sa dugom prema kineskoj banci

"Vlada nam je tražila pomoć u vezi sa refinansiranjem. Ne mogu reći da li to možemo da uradimo ili ne, mi to razmatramo"

57476 pregleda 102 reakcija 92 komentar(a)
Varhelji i Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Varhelji i Krivokapić, Foto: Luka Zeković

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je da Evropska komisija prati dešavanja u vezi sa tužilačkim zakonom u Crnoj Gori.

"Blisko pratimo reformu tužilaštva i već sam više puta razgovarao sa predsjednikom Vlade o tome. Mislimo da institucionalne promjene, ako su baš potrebne, moraju da budu u potpunosti u skladu sa Ustavom i moraju da poštuju sve osnovne principe vladavine prava", naglasio je Varhelji koji je Crnu Goru posjetio povodom isporuke prvog kontigenta vakcina Fajzer-Bajontek.

Kazao je i da razmatraju da pomognu Crnoj Gori da se suoči sa teškoćama koje su nastale usljed kreditnog aranžmana sa kineskom Exim bankom za autoput i koji je velika finansijska prepreka za Crnu Goru.

"Naravno, nije na nama da razmatramo finansijsku situaciju u zemlji. Vlada nam je tražila pomoć i upravo to i radimo. Ali nije na nama da plaćamo umjesto druguh zajmove. I mislim da to nije ono što Vlada traži od nas već da razmotrimo mogućnost refinansiranja, odnosno druge finansijske modalitete. Ne mogu vam još reći da li to možemo da uradimo ili ne, mi to razmatramo. Razmatramo različite opcije i u komunikaciji smo sa Vladom", kazao je Varhelji.

Varhelji je rekao da EK računa na ovu Vladu da proizvede rezultate u smislu preduzetih reformi, zato što je ova zemlja propustila i izgubila jedan broj godina i nije napravila progres.

"Sada nam treba taj progres zato što želimo da ubijedimo naše zemlje članice da treba da imamo međuvladinu konferenciju sa Crnom Gorom u junu. Nadamo se da ćemo imati pozitivne novosti u oblasti vladavine prava prije juna i međuvladine konferencije", kazao je Varhelji.

Premijer Zdravko Krivokapić je, odgovarajući na pitanje u vezi sa Temeljnim ugovorom sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ponovio da će biti poznat čim se usaglasi.

"Pitao sam brojne advokate kakva je praksa da neko neku radnu verziju daje na uvid javnosti. Znam da se Crna Gora potpuno oslobodila, ali i u toj slobodi moraju da postoje određena ograničenja, koja su poptuno jasna i proceduralno definisana. Do sada se nikada nije postavljalo pitanje, pa ni ugovor sa kineskom stranom, vezano za autoput nije zaokupljivao toliku pažnju javnosti, koliko ovaj ugovor koji je najklasičniji ugovor i ne može da izađe izvan okvira Ustava i zakona", rekao je Krivokapić.

Poručio je da će Vlada, ne samo tužilačke zakone, već sve što budu radili u budućem periodu, raditi sa evropskim partnerima.

"To smo uradili i na prethodnoj sjednici Vlade kada je Sudski savjet trebalo da doživi samo jednu kozmetičku promjenu, mi smo odlučili da konsultujemo evropske partnere i uz njihovu saglasnost uradimo i taj dio posla", kazao je Krivokapić.

Varhelji je ponovio da Crna Gora i Srbija treba da imaju dobre odnose. Nije želio da komentariše odluku Vlade da ne povuče odluku o proglašenju ambasadora Srbije Vladimira Božovića personom non grata.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše miješanje Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore i da li je to prihvatljivo za EK, kazao je da nikad ne bi ohrabrio neku zemlju Zapadnog Balkana da se miješa u unutrašnje stvari druge.

"Na Zapadnom Balkanu smo vidjeli previše tenzija i previše loših odnosa. Moramo imati dobrosusjedske odnose. Srbija i Crna Gora su susjedi", naveo je Varhelji.

Objasnio je da je njogova poruka na Tviteru, da kada je Srbija povukla odluku o proglašenju ambasadora Crne Gore personom non grata, da to učini i Crna Gora, bila u cilju smirivanja tenzija.

Bonus video: