Mandić: Predložili smo da umjesto ekspertske, izaberemo Vladu iza koje bi stajale stranke

Lider SNP-a Vladimir Joković kazao da je od radikalnijih predloga tokom sastanka bilo da se ide na izbore

130858 pregleda 1452 reakcija 337 komentar(a)
Knežević, Mandić i Medojević, Foto: Nikola Dragaš
Knežević, Mandić i Medojević, Foto: Nikola Dragaš
Ažurirano: 25.06.2021. 00:04h

U Podgorici je danas održan sastanak partija parlamentrne većine, na kojem je razgovarano o prevazilaženju političke krize.

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković kazao je nakon razgovora da je sastanak protekao u tolerantnoj atmosferi sa željom da se svi problemi prevaziđu.

"Nije bilo tenzija, što je ohrabrujuće. Bilo je određenih predloga, ali sačekaćemo da na novom sastanku sljedeće nedjelje nađemo rješenje. Bilo je i radikalnih predloga, ali čini mi se da preovladava želja svih da se dođe do dogovora. Od radikalnijih bilo je da se ide na izbore. Preovladalo je mišljenje najvećeg dijela učesnika da je ovakvo stanje neodrživo".

"Dobro je da će se smanjiti tenzije između određenih subjekata. Bilo je riječi da se razgovara sa svima, pa i s premijerom, ali će o tome biti riječi na sastanku naredne sedmice", kazao je Joković.

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić kazao je da je jedan od uzroka negativnog toka političkih procesa to što se većina nije sastajala. "Ovaj sastanak je težio tome da se dođe do kompromisa. Nismo došli do toga, ali smo bez povišenih tonova uspjeli da saopštimo razlike. Dogovorili smo se i da potencijalne promjene dese na bazi dogovora i pravila. Sastanak je bio uspješan".

Lekić je kazao da je danas pokazana ozbiljnost da se dođe do perspektive konsenzusa. "Ogromnu odgovornost imamo pred građanima. Saopštene su sve opcije, o njima će nastaviti da se razgovara", kazao je on.

Sastanku u Skupštini su prisustvovali Andrija Mandić (Nova), Milan Knežević (DNP), Nebojša Medojević (PzP), Miodrag Lekić (Demos), Aleksa Bečić, Momo Koprivica, Boris Bogdanović (Demokrate), Vladimir Joković (SNP), Marko Milačić (Prava Crna Gora), Maksim Vučinić (Radnička partija), Miloš Konatar (URA), Srđan Pavićević (Civis), Danilo Jokić i Dušan Slijepčević (Ujedinjena Crna Gora).

Milačić: Potrebna rekonstrukcija prirode odnosa u parlamentarnoj većini

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić ocijenio je da je dobro što su se sastali i razgovarali, te da je dijalog ključ rješenja i da ukolilo nema dijaloga parlamentarne većine i Vlade, nema rješenja.

Kazao je da je predložio "da koliko sjutra" iznesu stavove i razgovaraju sa Krivokapićem.

"I večeras je ovdje trebalo da bude premijer. Mi ništa ne mozemo riješiti bez Vlade, a ni ona bez nas. U ime Prave sam predložio temeljne principe djelovanja u narednom periodu. Treba da stavimo na papir ono što je zajednički sadržalac svih nas. Moj stav je da je potrebna ne samo rekonstrukcija Vlade, već i rekonstrukcija prirode odnosa u parlamentarnoj većini", saopštio je on.

Dodao je i da su mogli da donesu mnoge zakone, ali i da za to što su sa zakašnjenjem izabrali Savjet RTCG nije kriva Vlada, već oni.

"Da li nam Krivokapić brani da donesemo Zakon o lustraciji? Jedna strana nije kriva za sve", kazao je on.

Milačić je pozvao sve iz parlamentarne većine da uđu u proces ozbiljnog dijaloga.

"Onaj ko iz parlamentarne većine pominje izbore - a bilo je večeras pomena da se održe do kraja godine - taj čovjek će biti najveći neprijatelj mene i Prave Crne Gore. Ne treba da uvodimo zemlju u avanturizme, to je izigravanje volje građana", istakao je on.

Predsjednik Prave je kazao da niko iz Vlade nije rekao da je protiv unapređenja rada nekih Ministarstava, a da ni premijer to nije rekao.

"Zašto ne porazgovaramo o tome ako nam cilj nije da rušimo Vladu. To nije cilj Prave CG. Nije bitno ko je pominjao izbore do kraja godine. Bitno je što to posljednjih dana sve više čujemo. Ko pominje izbore, direktno radi u korist DPS-a. To sam rekao i na sastanku", zaključio je Milačić.

Mandić: DF veoma nezadovoljan radom Vlade

Predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić je kazao da su očekivali da ovo bude Vlada krupnih reformskih zahtjeva, ali da je koalicija ZBCG ostala izvan rada Vlade Krivokapića.

"Trudili smo se da za ovih 200 dana rada Vlade kažemo Krivokapiću da se obrati pažnja na ljude koji su iznijeli pobjedu na izborima. Naša današnja ideja da se bira nova Vlada naišla je na veliku podršku kolega koji čine parlamentarnu većinu. Bilo je i onih koji nisu to podržali. Nijedan od učesnika sastanka nije rekao da treba zadržati postojeće stanje. Mi smo predložili ono što je najbitnije, da umjesto ekspertske Vlade izaberemo Vladu iza koje bi stajale stranke", saopštio je Mandić.

Istakao je i da Vlada nije potpisala temeljni ugovor, da je kroz Rezoluciju o Srebrenici teško uvrijedila sve glasače i građane srpske nacionalnosti te i da se nastavlja spoljna politika koju je vodio Milo Đukanović, da su "ljudi glasali da se promijeni sve", a da su na mjestima odlučivanja i dalje vodeći kadrovi DPS-a.

"Predočili smo da tražimo novu Vladu. Zalažemo se da ova, koja ima podršku samo 14 poslanika, a možda i manje, odstupi, a da parlamentarna većina bira novu Vladu. Cilj je i da omogućimo da autentični predstavnici nacionalnih manjina budu dio nove Vlade", kazao je Mandić.

On smatra da "ako ne možemo da se dogovorimo, onda treba da konstituišemo prelaznu Vladu i da potom idemo na izbore. Dajemo prednost dogovoru u okviru većine.

Pozvali su "Krivokapića i eksperte" da se ne odupiru volji parlamentarne većine, već da im pomognu da se izabere nova Vlada.

"Imali smo obećanja o demontaži režima, a od toga ništa nije bilo. Crna Gora se danas nalazi u ekonomskom sunovratu. Ima pokazatelja koji govore da je stanje danas gore nego 4. decembra kad je izabrana Vlada", zaključio je on.

Medojević: Želimo dogovor u okviru vladajuće većine, novu Vladu sa novim premijerom

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević smatra da ova Vlada nije ispunila svoj zadatak, te da su neophodne promjene, ali i da žele dogovor u okviru vladajuće većine - novu Vladu sa novim premijerom.

"Sa rezultatima ove Vlade može biti zadovoljan samo Đukanović. Međunarodna zajednica očekuje otklon od totalitarnog režima Đukanovića. Ali ova Vlada nije uradila ništa. Nije bilo otvaranja dosijea, lustracije, nije napravljen otklon od neoliberalne ekonomije, nastavljena politika nekontrolisanog zaduživanja i trošenja...", kazao je on.

Istakao je da nije održiva situacija da Vlada Zdravka Krivokapića ispunjava samo predizborna obećanja URA, DPS i Demokratske Crne Gore.

Bečić i Koprivica su došli na sastanak nakon što je završena sjednica Skupštine posvećena premijerskom satu.

Sastanak su organizovali lideri Demosa i SNP-a, Miodrag Lekić i Vladimir Joković.

Bonus video: