Injac-Kopanji: Nastavak saradnje na osnovama dobrosusjedstva i uvažavanja

Ona je podsjetila da je Crna Gora otvorila posljednje pregovaračko poglavlje tokom hrvatskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije (EU), zahvaljujući zalaganju Hrvatske za aktuelizovanje procesa proširenja

3193 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora i Hrvatska nastaviće saradnju na osnovama dobrosusjedstva, međusobnog povjerenja i uvažavanja, saopšteno je tokom susreta ministarke odbrane Olivere Injac sa izaslanikom odbrane Hrvatske, Davorem Kopanjijem.

Injac je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, ukazala na značaj podrške Hrvatske u postizanju ključnih vanjskopolitičkih ciljeva, naglašavajući važnost intenzivnog dijaloga između prijateljskih zemalja, čije odnose odlikuje sadržajna saradnja i savezništvo u NATO.

Ona je podsjetila da je Crna Gora otvorila posljednje pregovaračko poglavlje tokom hrvatskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije (EU), zahvaljujući zalaganju Hrvatske za aktuelizovanje procesa proširenja.

Injac je zahvalila i na hrvatskoj donaciji u vidu deset hiljada vakcina protiv koronavirusa, što, kako je navela, predstavlja još jedan dokaz solidarnosti i prijateljstva.

Kopanji je, kako je saopšteno, apostrofirao važnost otvorenog i prijateljskog odnosa dvije države, naglašavajući da Crna Gora može da računa na nedvosmislenu podršku Hrvatske u svojim daljim zalaganjima na putu ka članstvu u EU.

On je posebno naglasio odličnu saradnju u brojnim regionalnim inicijativama, kao i na bilateralnom planu.

Sagovornici su pozitivno ocijenili dinamiku kojom se aktuelna pitanja u bilateralnim odnosima između Crne Gore i Hrvatske rješavaju i konstatovali da će dvije države nastaviti saradnju na osnovama dobrosusjedstva, međusobnog povjerenja i uvažavanja.

Kopanji se, kako je saopšteno, sastao i sa generalnim direktorom Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje, Rajkom Pešićem.

„Tom prilikom je razgovarano o realizaciji aktivnosti iz Plana bilateralne saradnje u oblasti odbrane za ovu godinu, kao i mogućnostima za dodatno unapređenje saradnje na polju odbrane u narednom periodu“, navodi se u saopštenju.

Pešić je istakao značaj i uspješnost zajedničkog učešća Vojske Crne Gore (VCG) i Vojske Hrvatske u misiji Odlučna podrška u Avganistanu, što je rezultiralo jačanjem nivoa interoperabilnosti oružanih snaga dvije zemlje

„Zajednički je naglašena posvećenost pronalaženju modaliteta za dalji razvoj bilateralne odbrambene saradnje“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, u okviru zasebnog sastanka načelnika Generalštaba VCG, Milutina Đurovića sa Kopanjijem, istaknut zavidan nivo ostvarene saradnje Vojski dvije zemlje.

"Kao i značaj školovanja crnogorskih kadeta i oficira na hrvatskim vojno-obrazovnim ustanovama", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: