Mandić: Lekić dobro rješenje za premijera, neko iz ZBCG da zamijeni Bečića

"Očekujem da će Krivokapić možda postaviti pitanje sopstvenog povjerenja ili podnijeti ostavku", rekao je Mandić

111826 pregleda 2093 reakcija 424 komentar(a)
Mandić, Foto: Savo Prelević
Mandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.07.2021. 21:15h

Lider Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić je nakon sastanka rekao da je Demokratski front predložio da mjesto premijera preuzme neko iz koalicije "Mir je naša nacija", a da predsjednik Skupštine bude iz koalicije "Za budućnost Crne Gore".

"Očekujem da će Krivokapić možda postaviti pitanje sopstvenog povjerenja ili podnijeti ostavku", rekao je Mandić.

Nezadovoljni su, kako je rekao, nizom poteza koje je Vlada povukla za 200 dana.

Mandić je rekao da su na sastanku predložili da premijer bude Miodrag Lekić.

Lekić dolazi na sastanak
Lekić dolazi na sastanakfoto: Savo Prelević

"To bi bilo veoma dobro rješenje",rekao je Mandić.

Naceo je i da su se svi usaglasili da je postojeće stanje neodrživo i da je situacija takva da je treba mijenjati:

"Stanje u kojem parlamentarna većina ne funkcioniše na pravilan način. Imamo problem da Skupština ne funkcioniše što se tiče parlamentarne većine i da imamo samo 14 poslanika koji slijede određenu politiku i da imamo Vladu koja ima podršku 14 poslanika, te ne bi mogla predložiti nijedan zakon koji bi ovdje mogao proći".

Mandić je naglasio da Vlada za 200 dana nije položila test u svim elementima koji su važni za DF.

Milan Knežević, Andrija Mandić, Nebojša Medojević
foto: Savo Prelević

"Nezadovoljni smo situacijom u ekonomiji, odnosom prema našem narodu, nizom poteza koje je Vlada povlačila suprotno dogovoru koji smo postigli kao tri koalicije. DF je dobio samo uvrede, ružan odnos prema nama kao političarima i ljudima koji su glasali za DF i koaliciju ZBCG".

Istakao je da je većina na sastanku saopštila da je za to da se bira nova Vlada.

"Bilo je kolega koji su za to da treba dati priliku za rekonstrukciju postojeće Vlade, ali to je tema našeg sledećeg razgovora, jer mi očekujemo da će sam premijer Zdravko Krivokapić...možda povući neki od poteza kojim će se razrijšiti ova kriza", kazao je Mandić.

Lider SNP Vladimir Joković rekao je da su se na sastanku iskristalisala dva predloga - da se ide u rekonstrukciju postojeće ili u izbor nove vlade.

Milačić,  Joković i Lekić
Milačić, Joković i Lekićfoto: Savo Prelević

Istakao je da će za nekoliko dana biti održan novi sastanak, kako bi se u međuvremenu o tome izjasnili organi partija, a potom obratili Vladi.

Marko Milačić iz Prave Crne Gore je rekao da nema dovoljno volje za dijalogom, te da ako nisu zadovoljni određenim segmentima rada Vlade, da na tome treba i da porade, a ne da se priča o radikalnim promjenama.

Pozvao je kolege da sa Vladom krenu u dijalog i popricaju o tim manjkavostima u pojedinim resorima.

Milačić je rekao da ako neko ima predlog za premijera, da to treba zvanično i da dostavi parlamentarnoj većini.

Danas je u Skupštini održan drugi sastanak predstavnika parlamentarne većine na kojem pokušavaju da pronađu rješenje za izlazak iz aktuelne političke krize.

Na sastanku su bili Boris Bogdanović (Demokratska Crna Gora), Miodrag Lekić (Demos), Vladimir Joković (SNP), Miloš Konatar (URA), Milan Knežević (DNP), Nebojša Medojević (PzP), Andrija Mandić (Nova), Srđan Pavićević (Civis), Maksim Vučinić (Radnička partija), Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora) i Marko Milačić (Prava Crna Gora).

Prvo okupljanje predstavnika većine održano je 24. juna, na inicijativu lidera Demosa i Socijalističke narodne partije, Miodraga Lekića i Vladimira Jokovića.

Čelnici Demokratskog fronta odbili su tada mogućnost rekonstrukcije Vlade na čijem bi čelu ostao premijer Zdravko Krivokapić, poručivši da u slučaju da ne bude saglasnosti o novom kabinetu, najkasnije do kraja godine treba organizovati vanredne parlamentrane izbore.

Drugi sastanak trebalo je da bude održan prošle sedmice, ali je odgođen jer dio lidera parlamentarne većine nije bio u Crnoj Gori.

Novo okupljanje dolazi dan prije početka dijaloga lidera parlamentarnih partija - koji je inicirao predsjednik Skupštine Aleksa Bečić - o pitanjima koja zahtijevaju dvotrećinsku podršku poslanika.

Bonus video: