VIDEO Spriječen fizički obračun Milačića i Katnića

Teži incident spriječili poslanici i skupštinsko obezbjeđenje

110603 pregleda 965 reakcija 223 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Sjednica skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu prekinuta je nakon incidenta između poslanika Prave Crne Gore Marka Milačića i glavnog specijalnog tužioca (GST) Milivoja Katnića.

Milačić je na sjednici, na kojoj je trebalo da se održi kontrolno saslušanje Katnića, premijera Zdravka Krivokapića, šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Vukšića i direktora Uprave policije Zorana Brađanina, kazao da bi to skupštinsko tijelo trebalo da sasluša „partnere i kolege (Veljka) Belivuka“, koji je u Srbiji osumnjičen za teška krivična djela, među kojima i ubistva.

„Ajde da saslušavamo Mila Đukanovića, ajde da saslušavamo gospodina Katnića, gospodina Mevludina Nuhodžića, Zorana Lazovića, Brana Mićunovića, ajde da saslušavamo partnere i kolege Belivuka i ekipe, a da se manemo politikantstva od saslušavanja Zdravka Krivokapića, Vesne Bratić, Aleksandra Stijovića i sl. Ajde da saslušavamo ove ljude koje treba saslušavati i koje treba i procesuirati“, istakao je on. Milačić inače nije član Odbora za bezbjednost.

VIDEO Nikola Dragaš, zabranjeno preuzimanje bez dozvole

Katnić je nakon toga kazao da ga je Milačić izjednačio s Belivukom, za kojeg, kako je rekao, „postoji osnovana sumnja da je kidao ruke, meljao ljude“.

„Ovo ne govorim ja, niti su to moja istraživanja, već su istraživanja državnih organa Srbije. E zbog toga - a vi ga, uvaženi predsjedniče, nijeste upozorili, niti me od toga zaštitili... Sad samo apelujem na sve građane da dobro razmisle kad budu slično govorili, kao što je danas govorio gospodin, kojem ja, uzgred rečeno, mogu i otac biti, a vjerovatno imam i više godina staža nego on života... Danas me on izjednačio s ovakvim kriminalnim strukturama. Molim vas da niko ne napada borce protiv organizovanog kriminala. Od strane SDT-a procesuirano je 114 članova te grupe u kojoj se nalazio Belivuk“, poručio je GST.

Milačić je odgovorio da tema o Belivuku zaslužuje da dođe na nivo smrtne ozbiljnosti.

„Da pojasnim: mi svih ovih dana – i ja bih volio da se ovaj odbor bavi tim temama – imamo najdirektnije optužbe iz druge države o učešću crnogorskih državljana u najmonstruoznijoj organizovanoj kriminalnoj grupi, koja se svakim danom povezuje sa Crnom Gorom. A ja Vas – reći ću Vam direktno, gospodine Katniću – nijesam izjednačio s Belivukom. Ja mislim da je Vaša odgovornost u toj grupi veća, politička, sistemska, i da su to obični likvidatori koji nijesu mogli ništa da rade u ovoj zemlji...“, naveo je Milačić.

VIDEO Nikola Dragaš, zabranjeno preuzimanje bez dozvole

Predsjednik Odbora, Milan Knežević, upozorio je Milačića da je iznio ozbiljne optužbe na Katnićev račun, te da mu on (Knežević) to neće dozvoliti.

Katnić je potom rekao – „nemojte da se ovdje fizički razračunavamo“, nazvavši Milačića „bazdigo*nom“, nakog čega su obojica ustali sa stolica i krenuli jedan ka drugom, obasipajući se uvredama. Milačić je, između ostalog, rekao Katniću da je „spla*ina“ i da „brani mafiju“. Teži incident spriječili su poslanici i skupštinsko obezbjeđenje. Sjednica Odbora okončana je nakon toga.

Knežević je prije incidenta bio odlučio da odgodi sjednicu, jer se na njoj nije pojavio premijer Krivokapić. On je juče rekao da neće doći u parlament, te da ostaje pri tvrdnji da je Katnić namjeravao da ga uhapsi ako u Beogradu potpiše temeljni ugovor sa Srpakom pravoslavnom crkvom (SPC).

Bonus video: