Borelj i Blinken: Politički akteri u CG da sarađuju, kako bi održali stratešku orjentaciju države ka EU

Oni su istakli da region Zapadnog Balkana pripada Uniji

11795 pregleda 7 komentar(a)
Borelj i Blinken, Foto: Reuters
Borelj i Blinken, Foto: Reuters

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) Žozep Borelj i državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Entoni Blinken pozvali su političke aktere u Crnoj Gori da sarađuju, kako bi održali stratešku orjentaciju države ka EU.

“Pozivamo političke aktere da sarađuju kako bi održali stratešku orjentaciju, koja odražava želju građana da se postignu reforme neophodne za članstvo u Uniji”, navodi se u zajedničkoj izjavi dostavljenoj medijima.

Kako su kazali iz Evropske službe za spoljne poslove, Borelj i Blinken su se prošle sedmice sastali u Vašingtonu, gdje su se dogovorili da ojačaju zajednički angažman na Zapadnom Balkanu i da podrže napredak regiona na putu ka EU.

“U potpunosti podržavamo proces proširenja EU. Pristupanje Uniji, koje predstavlja prioritet za cijeli region, pomaže u konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti ljudskih prava i unaprjeđenju vladavine prava”, naveli su Borelj i Blinken.

Oni su istakli da region Zapadnog Balkana pripada Uniji.

“Bliža integracija će povećati stabilnost i doprinijeti napretku za stanovnike tog regiona”, kazali su Borelj i Blinken.

Oni su naglasili da pristupni pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom moraju početi bez odlaganja.

“EU i SAD su ujedinjene u čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i u zajedničkoj promociji izbornih i ustavnih reformi”, poručili su Borelj i Blinken.

Oni su istakli značaj dijaloga između Srbije i Kosova, uz posredstvo EU, koji je ključan za normalizaciju odnosa između te dvije države.

“Nakon nedavnih tenzija na Kosovu, ohrabrujemo obije strane da se uključe u deeskalaciju i da izbjegavaju djela koja će ugroziti stabilnost”, poručili su Borelj i Blinken.

Bonus video: